• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • АМКУ коментує ситуацію на ринку цукру
    Опубликовано: 2006-02-20 17:31:00

    Зважаючи на чисельні звернення засобів масової інформації з проханням прокоментувати ситуацію на ринку цукру та пов’язані з цим заяви деяких політиків, прес-служба Антимонопольного комітету уповноважена повідомити таке.

    У зв’язку з різким стрибком цін на цукор наприкінці січня цього року, 13 лютого Антимонопольний комітет розпочав розслідування. На цій справі сьогодні зосереджено сили працівників центрального апарату Комітету та його територіальних відділень.

    У травні, а потім і в ні 2005 року, Антимонопольний комітет звертався до Секретаріату Президента України та Кабінету Міністрів України з пропозицією вжити низку заходів для попередження зростання цін на цукор.

    Зокрема, пропонувалося запровадити обов’язкове ліцензування оптової торгівлі цукру та систему формування щомісячної статистики його споживання і залишків у підприємств усіх форм власності, розробити механізми інтервенційних закупівель. Комітет наполягав на розробці порядку визначення квартальних та місячних обсягів торгівлі з урахуванням сезонного попиту, введенні ритмічної оптової реалізації згідно з доведеними обсягами. Також Комітет вважав за доцільне щорічно формувати державний резерв цукру шляхом закупівель у період цукроваріння для своєчасного реагування та проведення інтервенцій у разі цінових збуджень.

    На превеликий жаль, пропозиції Антимонопольного комітету досі не втілено в життя, хоча їх реалізація дозволила б запобігти підвищенню цін на цукор.

    Тільки чітка та злагоджена робота усіх органів влади здатна запобігти необґрунтованому підвищенню цін на продукти харчування, в тому числі і на цукор. Розв’язання же політичних спекуляцій навколо цих питань лише перешкоджає їх вирішенню.

    Стосовно літнього сплеску цін на цукор, 15 липня 2005 року Антимонопольний комітет розпочав розслідування. На жаль, допомоги у проведенні цього розслідування від інших державних органів Комітет не отримав. Зокрема, практично без відповіді по суті залишилися звернення Антимонопольного комітету до МінАПК та Мінекономіки з проханням надати наявну у них інформацію та факти неправомірних дій операторів на ринку цукру.

    Більше того, виявилася цілковита безпорадність МінАПК у цьому питанні. Міністерство, відповідно до законодавства, має здійснювати моніторинг продовольчих ринків, але на ділі не володіє інформацією щодо учасників ринку цукру та його стану. Тому фахівцям Антимонопольного комітету, за допомоги територіальних відділень, довелося збирати цю інформацію буквально по крихтах, що потребувало значних зусиль та часу.

    На сьогодні, не зважаючи на ці труднощі та спроби деяких політиків здійснити мий тиск на керівництво Антимонопольного комітету, Комітет завершив розслідування. 24 лютого Комітет назве винуватців літнього стрибка цін на цукор та прийме стосовно них відповідне рішення у режимі відкритого засідання.

    Після цього громадськості стане зрозуміла справжня причина метушні, яку розвели довкола Антимонопольного комітету та його керівника відомі політичні сили.

    "АМКУ"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.