• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Люксембурзі офіційно відбулися переговори про залучення Туреччини до ЄС
    Опубликовано: 2005-10-04 17:25:00

    Після досягнутих домовленостей, пізно вночі туди прилетів турецький міністр закордонних справ Абдулла Гюль. Він заявив, що Туреччина прямує до нової ери ЄС. Зелене світло отримала і Хорватія, яка також на державному рівні почала перемовини щодо її вступу до Євросоюзу.

    Європейський Союз, попри усі "проти" та запеклі дебати, як і обіцяв, розпочав переговори з Туреччиною про її ство в ЄС. Із запізненням на один день. Гострі та складні дискусії в колі міністрів закордонних справ ЄС в Люксембурзі дали свій результат. Офіційна церемонія відкриття переговорів розпочалася промовами турецького міністра закордонних справ Абдулли Ґюля, який прилетів до Люксмебурга пізно вночі, та британського міністра закордонних справ Джека Стро.

    Джек Стро, міністр закордонних справ Великобританії: " Це справжня історична подія не лише для Європи, а й для усієї міжнародної спільноти. Після 40 років очікування Туреччина починає переговори про вступ до ЄС".

    Джек Стро запевнив, рамки переговорів уже узгодили й усунули останні перешкоди. Однак, міністр не уточнив, як вдалося примирити жорсткі позиції Анкари та Союзу. Передусім Австрії, яка до останнього моменту блокувала рішення та наполягала на варіанті "привілейованого партнерства" Туреччини в ЄС замість повноправного ства. Можливий крах переговорів призвів до росту активності націоналістичних партій всередині Туреччини. Їхні лідери вивели на вулиці Стамбула сотні тисяч людей та закликали взагалі припинити розмови про вступ до ЄС. Австрійці опинилися в ізоляції. Однак, політологи кажуть, що Відень може отримати підтримку з Берліна.

    Якщо канцлером Німеччини стане Ангела Меркель, то політика в ФРН з приводу цього питання може змінитися. Німецькі консерватори неодноразово заявляли: вони проти ства Туреччини в ЄС, і максимум, що вони можуть запропонувати, - це привілейоване ство. Зі свого боку, прибічники вступу вказують на історичний шанс зблизити цивілізації і не віддати Туреччину в руки релігійних екстремістів. За такий підхід активно виступає і США.

    Шон Маккмормак, офіцйіний представник держдепартаменрту США: "Ми віримо, що міцно пов'язана із Європою Туреччина буде більш надійним партнером в трансатлантичній родині і позитивною силою у справі укріплення миру, благополуччя та демократії".

    В той же час, американський дипломат визнав, що США не має права голосу у цьому питанні. Маккормак також повідомив про телефонну розмову держсекретаря Кондолізи Райс із турецьким прем'єр-міністром Ердоганом. Вона висловила свою підтримку Туреччині у питанні про її ство в ЄС. Голова зовнішньополітичного відомства Туреччини Абдулла Гюль разом із главами зовнішньополітичних відомств Євросоюзу має затвердити останні формальності, які офіційна Анкара береться виконати під час переговорного процесу. Цієї ж ночі ЄС розпочала переговорний процес із Хорватією. Перемовини стали можливими після того, як головний прокурор Трибуналу ООН з військових злочинів Карла дель Понте заявила, що Загреб тепер повною мірою співпрацює з трибуналом.

    Канал 1+1
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.