• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Fitch змінило прогноз рейтингів "Нафтогаза України"
    Опубликовано: 2006-01-16 17:32:00

    Агентство Fitch Ratings сьогодні змінило прогноз довгострокових рейтингів НАК «Нафтогаз України» в національній і іноземній валюті, які перебувають на рівні «BB-» (BB мінус), зі «Стабільного» на «Негативний». Про це йдеться в повідомленні рейтингового агентства.

    У повідомленні зазначається, що такий рейтинговий крок відображає середньострокові і довгострокові негативні чинники кредитоспроможності компанії і її випуску єврооблігацій обсягом 500 млн. дол. зважаючи на нещодавнє суттєве збільшення цін на імпорт природного газу із Середньої Азії, зокрема, з Туркменістану.

    «Хоча нещодавнє підвищення цін частково буде компенсовано за рахунок вищих тарифів «Нафтогазу» на транспортування російського газу через територію України, агентство раніше не прогнозувало, що підвищення цін торкнеться імпорту газу з Туркменістану», – наголошується в повідомленні Fitch Ratings.

    При цьому агентство наголошує, що тепер «Нафтогаз» повинен платити «Газпрому» 95 дол. за 1 тис. куб. м природного газу, тоді як раніше ціна становила 50 дол. за 1 тис. куб. м, а також 44 дол. за 1 тис. куб. м газу – Туркменістану. Водночас, тариф на транспортування газу для «Газпрому» становить 1,6 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км. При нових цінах загальне підвищення витрат «Нафтогазу» на придбання російського газу становить, приблизно, 200-250 млн. дол., що, на думку Fitch, не настільки істотне, аби привести до зміни рейтингів компанії. «Проте проблема полягає в тому, що підвищення цін до 95 дол. за 1 тис. куб. м газу розповсюджується не тільки на український імпорт газу з Росії в обсягу близько 25 млрд. куб. м, а й, приблизно, на 35 млрд. куб. м газу, які Україна імпортує з Туркменістану», – відзначив директор енергетичної групи Fitch Джефрі Вудраф.

    Fitch чекає, що при нових цінах на рівні 95 дол. за 1 тис. куб. м. чисті витрати «Нафтогазу» на купівлю газу (загальна вартість газу за вирахуванням доходів від транспортування газу) в 2006 р. збільшаться майже на 1,8-2 млрд. дол. Зазначена сума може трохи варіюватися залежно від балансу поставок газу з Росії і Середньої Азії, проте аналіз Fitch ґрунтується на середній ціні газу на російсько-українському кордоні на рівні 95 дол. за 1 тис. куб. м. і обсягу імпорту в 60 млрд. куб. м.

    Крім того, у своєму повідомленні рейтингове агентство відзначає, що на рішення про зміну прогнозу щодо рейтингів на «Негативний» також вплинула нова угода з «Газпромом» щодо умов контракту на закупівлю газу. Згідно з цією угодою, тариф на транспортування газу для «Газпрому» через територію України є фіксованим на період 5 років, тоді як ціни на газ для України можуть переглядатися кожні шість місяців. «Така умова фактично обмежує здатність «Нафтогазу» з відшкодуванню додаткових витрат за рахунок «Газпрому» і може чинити тиск на рейтинги компанії в сторону їх пониження», – відзначає Fitch.

    Іншим чинником занепокоєння агентства є нездатність «Нафтогазу» перекласти ці витрати на промислові підприємства та енергетичні компанії в умовах фіксованих цін у країні. Також очікується, що політичні чинники виконуватимуть значну роль у захисті промислових споживачів від різких підвищень цін, які можуть викликати фінансові проблеми, що у свою чергу може спричинити звільнення та соціальні хвилювання напередодні виборів. Пониження рейтингів «Нафтогазу» може стати результатом нездатності достатньою мірою компенсувати збільшувані витрати, що призведе до погіршення основних показників руху грошових коштів і кредитоспроможності компанії.

    У повідомленні Fitch зазначає, що прогноз із рейтингів може бути змінений на «Стабільний», якщо «Нафтогаз» продемонструє здатність компенсувати витрати, що збільшуються, на придбання природного газу за рахунок перегляду домовленостей за цінами і підвищення тарифів на транспортування або ж здатності перекладати ці витрати на українських кінцевих споживачів.

    "Радiо - ЕРА"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.