• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • З якою метою Європарламент запросив Віктора Януковича?
    Опубликовано: 2006-01-18 17:37:00

    18 січня прес-служба лідера Партії Регіонів повідомила, що Віктор Янукович отримав офіційне запрошення виступити у Європарламенті в Брюсселі.

    У зв’язку з цим Центр досліджень політичних цінностей звернувся до політичних експертів із питанням:

    «З якою метою Європарламент запросив Віктора Януковича?»

    Дмитро Видрін (директор Європейського інституту інтеграцій та розвитку):

    «Европарламент выполняет не только сущностные задачи - у него еще есть миссия по неким ритуалам, по неким демонстрациям демократии, в том числе и некоторых ее причуд. К таким ритуалам относится подчеркнутое политкорректное уважение к любым силам, которые называют себя оппозицией. Поэтому Европарламент не мог не пригласить представителей соответственных сил из Украины».

    Олесь Доній (голова Центру досліджень політичних цінностей):

    «Україна все більше стає частиною загальноєвропейської політики. Це означає, що не лише наша держава має більше цікавитися європейськими процесами, а й те, що решта європейських країн (або, принаймні, їхніх політиків) мають краще володіти внутрішньоукраїнською ситуацією.

    Перше місце Партії Регіонів в соціологічних передвиборчих рейтингах засвідчує, що попередній ідеологічний штамп про боротьбу «добра зі злом», який був в ходу під час президентської кампанії, не зовсім відповідає дійсності. Значна частина українського населення без ніякого адмінресурсу готова довірити свої голоси Партії Регіонів (і, відповідно, її сьогоднішньому лідерові). Тому європейські політики й хочуть побачити наочно, чи можна з такою силою знайти точки для співпраці, наскільки ця політична сила може вести конструктивний діалог, і чи не є вона руйнівною в зовнішньополітичних розкладах. Зрештою, це ще й додатковий приклад для українських еліт, який полягає в тому, що з опозицією слід вести переговори.

    Щоправда може існувати й більш прагматична версія. На сьогодні найбільш ймовірна коаліція в наступному парламенті виглядає на основі домовленостей між Народним Союзом «Наша Україна» та Партією Регіонів. Такий союз вже всерйоз обговорюють політики, але він неприйнятний для значної частини виборців з «помаранчевого» табору. І тут Захід взяв на себе «об’єднавчу» функцію. Захід немов би підказує виборцям НСНУ, що Партія Регіонів не така вже й страшна, а Януковича навіть спокійно запрошують в епіцентр Європейської політики.».

    Валерій Чалий (директор міжнародних програм Українського Центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова):

    «Звичайно, європейські структури, Європа в цілому зацікавлена в прогнозі щодо розвитку внутрішньополітичної ситуації в Україні і її позиції після парламентських виборів. Крім того, європейським політикам цікаво, чому міняються євроінтеграційні устремління деяких політичних сил саме напередодні чергових виборів. Тому я думаю, що це буде не просто монолог Віктора Януковича - до нього буде дуже багато запитань. Сподіваюсь, він буде здатен на них відповісти».

    Кость Бондаренко (директор Інституту національних стратегій):

    «Віктор Янукович, хочеться комусь цього чи ні, є лідером опозиції в Україні. Опозиція є важливим інститутом функціонування демократичного суспільства, яке хоче створити Україна. Відповідно, в Європарламент його запросили саме в іпостасі лідера опозиції. Крім того, Віктор Янукович неодноразово виступав у різних структурах Європейського Союзу, будучи прем’єр-міністром України, й був одним із тих політиків, які достатньо динамічно розвивали процес зближення України та європейських структур. Тому, я думаю, в даному випадку є більш ніж достатньо підстав, щоби запросити Віктора Януковича для виступу в Європарламенті».

    Сергій Таран (директор Міжнародного Інституту демократії):

    «Європарламент - це демократична інституція з давніми традиціями. Їм безумовно цікаво побачити різних політиків, особливо з тих країн, які становлять для Євросоюзу першочерговий інтерес. Виступ у Європарламенті може мати різний характер: це може бути виступ в єврокомісіях або безпосередньо в Європарламенті. Залежно від того, який формат буде наданий цьому виступу, ми зможемо сказати наскільки цікавить Європарламент конкретний український політик, але, на жаль, немає інформації щодо статусу, який буде надано Віктору Януковичу.

    Але варто вітати те, що Європарламент цікавлять навіть ті політики, що знаходяться в обережній позиції щодо європерспектив України (такі, як Віктор Янукович). Це може означати лише те, що Європі не байдужа доля України і які б завтра політичні сили не прийшли до влади - Україна буде залишатися в центрі уваги європейського суспільства. Ще під час президентської виборчої кампанії представники Віктора Януковича в Європі досить серйозно лобіювали його поїздки до Старого Світу, й, можливо, власне цей виступ є продовженням цих технологій».

    Володимир Маленкович (директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень):

    «В Европарламенте, видимо, понимают, что Янукович является лидером ведущей политической силы, и в этой ситуации хотели бы знать - какова может быть позиция этой силы в случае ее успеха на выборах, каким образом эта политическая сила может влиять на сегодняшние процессы в Украине (будут ли обострения, будет ли соблюдение тех норм, которые Украина обязалась выполнять для вступления в ЕС). Я думаю, от этой поездки каких либо серьезных последствий не будет».

    Центр досліджень політичних цінностей

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.