• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відбулося засідання Колегії Державного комітету ядерного регулювання України
    Опубликовано: 2006-01-20 15:08:00

    19 січня 2006 року у приміщенні Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбулося засідання Колегії Державного комітету ядерного регулювання України. У заході взяли участь керівництво Держатомрегулювання, НАЕК “Енергоатом”, Мінпаливенерго, депутати Верховної Ради, директори атомних станцій України, мери міст та представники обласних адміністрацій.

    Порядком денним був передбачений розгляд двох проблемних питань: про стан виконання заходів “Комплексної програми модернізації та підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій” схваленої розпорядженням КМ України у 2002 році, виконання якої мало бути завершене у 2005 році; про виконання експлуатуючою організацією НАЕК “Енергоатом” умов ліцензій на експлуатацію ядерних установок на майданчиках АЕС України.

    У ході засідання були заслухані доповіді Президента НАЕК “Енергоатом” Юрія Недашковського про хід реалізації зазначеної Комплексної програми та Першого віце-президента компанії Юрія Коврижкіна про виконання умов ліцензій.

    Відповідно до наданої експлуатуючою організацією інформації Держатомрегулювання констатував, що виконання Комплексної програми в цілому по АЕС станом на 31.12.2005 здійснено 33,42% від запланованих робіт. Проте, слід зазначити, що в 2005 році кількість реалізованих заходів зросла. В цілому, впродовж 2003-2004 років було реалізовано 81 захід, а в 2005 році – 49, зокрема за дев‘ять місяців минулого року на Запорізькій АЕС було впроваджено стільки ж заходів, скільки за два з иною попередніх роки.

    Крім цього, були розпочаті роботи з реалізації інших заходів. Було відзначено, що, за винятком Рівненської АЕС, не приділяється належна увага пріоритезації заходів за впливом на безпеку. Констатовано, що неотримання кредитів на добудову енергоблоку №2 Хмельницької та №4 Рівненської АЕС призвело до зниження темпів впровадження заходів Комплексної програми на Хмельницькій та Рівненській АЕС у зв‘язку із переорієнтацією ресурсів.

    Були проаналізовані причини невиконання ряду заходів та визначені шляхи поліпшення ситуації при впровадженні заходів з підвищення безпеки АЕС у подальшому.

    Додатково: Протягом 2005 року НАЕК «Енергоатом» разом з Держатомрегулювання та Мінпаливенерго було, з урахуванням отриманого досвіду реалізації Комплексної програми та результатів ймовірнісного аналізу безпеки, підготовлено структурований за основними напрямками підвищення безпеки та деталізований до рівня конкретних проектів перелік заходів з підвищення безпеки АЕС для подальшого впровадження. Передбачається пілотне впровадження всіх заходів до 2008 року і повне – до кінця 2010 року.

    Аналіз стану виконання умов ліцензій засвідчив про те, що в основному ці умови виконуються. Із 174 умов ліцензій на експлуатацію ядерних установок, виконано 167.

    Колегія відмітила, що не виконуються окремі загально галузеві заходи, за реалізацію яких відповідальні дирекції НАЕК “Енергоатом”. На поточний час залишаються не викми сім умов, шість із яких пов’язані з виконанням аналізів безпеки та розробкою відповідних звітів з аналізу безпеки діючих енергоблоків.

    Прес-служба КМУ

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.