• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Анатолій Кінах: Україна і Росія вирішили всі свої територіальні питання
    Опубликовано: 2006-01-27 15:17:00

    Отже, третя оборона Севастополя. Так називають цей конфлікт росіяни. Зокрема, депутат Держдуми Росії Дмитро Рогозін. Він закликає повернути Севастополь Росії і написав навіть відповідного листа до Путіна. Отже, спершу з»ясуємо коротенько: Севастополь – українське місто?

    Кінах: Однозначно, українське місто і тим більш, згідно підписаних угод, Україна і Росія вирішили всі свої територіальні питання. Зараз справа за тим, щоб погоджено на основі міжнародного права, законодавства завершити дермітацію і демаркацію державного кордону. На цьому поставити крапку. (Драбок – Тобто юридичної підстави немає для того, щоб ці зауваження Рогозіна справдились?) Абсолютно. Севастополь – українське місто і це не є предмет для переговорів.

    Усі ці проблеми з газом, з флотом Ви називали тим, що це є результат міждержавних домовленостей «без краваток», тобто кулуарних домовленостей, усних Кучми, Єльцина, Путіна. Відповідно, зараз вже Ви в «краватках», коли розмовляєте з росіянами?

    Кінах: Мова йде про інше. Україна, Росія і інші держави основною своєю функцією вважають, і це об`єктивно, захист національних економічних і політичних інтересів. І незалежно від напрямку, Захід чи Схід, Україна буде будувати по своєму периметру з усіма партнерами рівноправні взаємовигідні відносини.

    І, виходячи з цього, ми зараз разом з Росією переводимо наші відносини в площину прагматичних, прозорих відносин і співпраці по всім напрямкам. Україна і Росія є і будуть стратегічними партнерами. І дуже важливо вміти захищати національні інтереси не всупереч інтересам партнерів і зміцнювати не тільки економічну співпрацю, але той потужний фундамент довіри, симпатій, які існують між українським і російським народом.

    У Вас гостював Ваш колега, російський колега Іванов, голова Ради Безпеки Росії. Він проти перегляду оренди на Чорноморський Флот до 2017 року. Чи буде Україна переглядати плату?

    Кінах: По-перше, Секретар Ради Безпеки Російської Федерації Іванов Ігор Сергеєвич, з ким ми дуже глибоко працюємо, виконуючи свої зобов»язання і функції, не проти розгляду цього питання. Його головний висновок, що ці питання повинні бути розглянуті на експертному високопрофесійному рівні.

    Виходячи з цього, що питання тимчасового перебування Чорноморського Флоту на території України необхідно розглядати чітко згідно взаємних зобов»язань сторін, законодавства. Ми прийняли рішення і 14-го лютого в Києві буде проведено засідання спеціальної підкомісії по Чорноморському Флоту. Далі необхідно провести інвентаризацію всіх питань, проблем і шукати рішення, в тому числі, жорстко виконуючи взаємні зобов»язання.( Драбок – То питання буде поставлене про перегляд ціни чи воно залишається?) Ці питання однозначно будуть розглянуті, в тому числі в контексті того, що Росія і Україна, Україна і Росія поступово переходять на принципи прозорих ринкових відносин.

    І нажаль, за велику кількість років та, так звана «безкраваткова» дипломатія, неформальні домовленості привели до того, що накопичилася маса проблем, в тому числі, по тимчасовому перебуванню Чорноморського Флоту. Об»єкти гідрографії, земля , екологія, соціальна інфраструктура – це нада вирішувати без емоцій, без заяв і звинувачень, а чітко, згідно зобов»язань, законодавства і ми йдем по такому шляху. Інших варіантів не існує.

    Якою є ринкова ціна на оренду?

    Кінах: Для прикладу, оренда на таких військових базах, як Субік-Бей, це південно-східна Азія, деяких інших, і де гектар оренди землі коштує мінімум 25-27 тисяч доларів за гектар. По питанням Чорноморського Флоту ця ціна на порядки нижча, тобто є предмет для розмови.

    Російський флот використовує у Криму і Севастополі понад 18 тисяч гектарів землі. Приблизно для порівняння це понад 23 тисячі футбольних полів. Україна отримає за це 43 мільйони доларів щорічно за даними Держкомзему. Але голова Держкомзему Сидоренко вважає, що Україна могла б отримувати щонайменше 900 мільйонів доларів щорічно - це за мінімальною ринковою ціною. А за максимальною це могло б бути 2 мільярди доларів. (синхрон Сидоренка) Отже, Ви говорили з Івановим про ці ділянки, 148 гектарів?

    Кінах: Однозначно, і нам необхідно чітко конкретизувати ці проблеми, в тому числі на основі інвентаризації об»єктів нерухомості, земельних ділянок, що знаходяться сьогодні в користуванні Чорноморського Флоту.

    Ми домовилися, що об»єднаєм зусилля, уряд України вже прийняв відповідну постанову, затвердив склад робочої групи за участю всіх відомств, Фонду Держмайна і нам необхідно разом з російською стороною створити всі умови інвентаризації об»єктів, доступу до об»єктів, чіткої інформації і на цій основі приймати відповідні рішення. Більш того, я впевнений, що сьогодні всі повинні зрозуміти, що Україна уже ніколи не буде приймати рішення під зовнішнім економічним чи політичним тиском. Ми готові на глибоку співпрацю на основі взаємної довіри і виконання взаємних зобов»язань.

    Україна буде вимагати заплатити за ці землі, які використовувалися незаконно?

    Кінах: Однозначно, в ході інвентаризації будуть прийматися відповідні рішення, однозначно ці рішення повинні бути підкріплені нормативними зобов»язаннями і я впевнений, що по результатам засідання спеціальної підкомісії по Чорноморському Флоту ми випишемо алгоритм подальших дій.

    Для того, щоб українська сторона чітко захищала українські інтереси на засіданні комісії в першій декаді лютого ми проведем спеціальне засідання Ради Національної Безпеки і Оборони України під головуванням Президента нашої держави Віктора Ющенко і будуть сформульовані чіткі директиви для подальшого вирішення всіх питань, які стосуються тимчасового перебування Чорноморського Флоту на території України в контексті і українських інтересів, і балансу інтересів всіх сторін.

    Як Росія може заплатити за ці загублені гектари, які вона використовує незаконно? Це є якось укласти договір пост-фактум чи як?

    Кінах: Ми пропонуємо російській стороні, в тому числі не тільки деталізувати ті угоди, які були підписані, в першу чергу, Основна угода від 28 травня 1997 року, але чітко сформулювати всі ті питання, які, на жаль, не були вирішені за останні роки. (Драбок – Які це питання?)

    Ну, це питання знову ж інвентаризації об»єктів, конкретних переліків, умов користування, орендної плати і це величезна кількість питань, які накопичилися за останні роки. І все це необхідно вирішувати на рівні системних міждержавних переговорів і прийняття рішень, які відповідають і законодавству, і балансу інтересів.

    Чому Іванов не зустрічався із Президентом, з Ющенком? Якось він із Морозом зустрівся, з Вами зустрівся, з Литвиним зустрівся, з Президентом – ні?

    Кінах: Віктор Андрійович має невеличку застуду, він через день буде на робочому місці. Він особисто передав Іванову Ігорю Серовичу свої щирі вітання і, по суті, підтримав всі ті рішення, які ми прийняли, а рішення прийняті дуже важливі. (Драбок- Які?) По-перше, ми визначили подальший алгоритм, визначили, що неприпустимо, щоб між Україною і Росією був вакуум системних міждержавних стосунків.

    Коли немає постійної роботи по вирішенню міждержавних питань, цей вакуум заповнюється і з російської, і з української сторони емоційно-політичними заявами, політичними спекуляціями, що неприпустимо. Тому, 14-го лютого буде проведено засідання підкомісії по Чорноморському Флоту, в районі 20-го лютого буде засідання Комітету по питанням зовнішніх політичних проблем під головуванням міністрів закордонних справ України і Росії і ці засідання будуть в Києві, до кінця лютого ми плануємо провести засідання Основного Комітету міждержавної комісії по економічній співпраці під головуванням двох прем»єр–міністрів.

    І це все етапне до підготовки засідання Міждержавної Комісії під головуванням двох Президентів. І так нада шукати рішення, баланс інтересів, прагматично, прозоро захищаючи і національні інтереси, і працюючи так, щоб не руйнувати стратегію подальшої співпраці по іншим напрямкам.

    Чи буде Україна, як Ви кажете, переглядати стратегію побудови відносин з Росією і переглядати строки перебування флоту російського в Україні до 2017 року. Чи можливий він залишатися і після цього терміну?

    Кінах: По-перше, Україна чітко зафіксувала свою позицію, що Україна виконує і буде виконувати всі свої зобов»язання по підписаним угодам, включаючи угоду по тимчасовому перебуванню Чорноморського Флоту, але Україна буде дуже принципово наполягати на виконання своїх зобов»язань іншою, російською стороною, і це якраз предмет для переговорів. Від результату переговорів буде залежати все інше. На цей етап Україна не виносить питання термінів перебування Чорноморського Флоту. Вона буде виконувати свої зобов»язання, все інше буде залежати від бажання партнерів працювати прозоро і відповідально.

    Іванов каже, що вони не форсують побудову бази у Новоросійську. Якщо не встигнуть збудувати за ці 11 років базу для Чорноморського Флоту, буде залишатися флот в Україні?

    Кінах: Це буде залежати від подальших переговорів. Я хотів би особливо підкреслити, що нам необхідно на основі не тільки міждержавних переговорів, але і по всьому спектру українсько-російських відносин поглиблювати рівноправну і взаємовітальну співпрацю. Для прикладу, в 2005 році товарообіг України і Росії склав біля 23 мільярдів доларів. Це практично третина нашого зовнішнього товарообороту. Це сотні тисяч робочих місць, і не можна втрачати такі можливості.

    І ми будем поглиблювати цю співпрацю, і це основа, і для цього і створена міждержавна комісія під головуванням двох Президентів. Більш того, нас об»єднують не тільки економічні інтереси, за віка (Драбок- Залишається півтори секунди) у нас є фундамент історичних, політичних, культурних зв»язків, це потужний фундамент довіри між українським, російським народом, який не можна руйнувати, навпаки, на його основі формувати сучасні прозорі відносини нам користь, як народам, так і державам.

    Проблеми оренди і суборенди майна флоту виникли через діяльність комерційних російських і українських структур, підприємств. Чи були якісь структури олігархів відомих серед цих підприємств чи ні?

    Кінах: Та ні. Те, що стосується питань оренди, суборенди, то там немає надто великих надприбутків. Там просто нада навести порядок. І порядок не тільки в контексті майнових відносин, є величезні питання охорони навколишнього середовища, унікальна Севастопольська бухта, це подарок Бога і природи.(Драбок – Сорок секунд залишається) І ці питання нам треба дуже серйозно і поглиблено вивчати, вирішувати і інших сценаріїв просто не існує.

    "Перший Національний"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.