23 янв, 12:01
Українські виробники сирів опинилися перед серйозною загрозою втрати значної частини внутрішнього ринку через стрімке зростання імпорту. Як повідомляє аналітичне агентство ІНФАГРО, основною причиною цієї тенденції є суттєва різниця в цінах між українськими та європейськими сирами, що робить імпортовану продукцію значно доступнішою для споживачів.
Аналітики зазначають, що ситуацію можуть стабілізувати лише два фактори: зниження цін на продукцію українськими виробниками або різка девальвація гривні. Однак зниження цін малоймовірне, адже собівартість виробництва залишається високою. Сири вітчизняного виробництва вже зараз коштують понад 300 гривень за кілограм, і виробники не планують знижувати ціну. Водночас ризик девальвації гривні з огляду на війну та економічну нестабільність виглядає цілком реальним.
Особливе занепокоєння викликає груднева статистика: імпорт сичужних сирів (твердих, напівтвердих і білих) зріс на 50% порівняно з аналогічним періодом 2023 року, досягнувши 4,6 тисяч тонн. Якщо ця тенденція збережеться, європейські сири можуть зайняти половину всього українського ринку, що створить серйозний виклик для місцевих виробників.
«У 2021 році імпорт також був значним, але тоді ситуація врівноважувалася за рахунок великої кількості споживачів. Нині ж багато українців перебувають за кордоном або в тимчасово окупованих регіонах, що зменшує внутрішній попит», — коментують експерти. Виробники намагаються розширити експорт, але стикаються зі значними перешкодами: висока вартість логістики до пострадянських країн та неможливість конкурувати за ціною з європейською продукцією на інших ринках.
Попри складнощі, у 2024 році українським сироварам вдалося збільшити експорт напівтвердих сирів на 9%, майже до 7 тисяч тонн. Однак експорт плавлених сирів, включно із сирним продуктом, знизився на 4%, склавши 4,2 тисячі тонн. Це демонструє, що навіть за умов економічної нестабільності виробники шукають можливості виходу на зовнішні ринки, хоч і стикаються з численними обмеженнями.
На думку експертів, українським виробникам необхідно негайно переглянути свої стратегії, щоб зберегти позиції на внутрішньому ринку. Інвестиції у зниження собівартості, підвищення якості продукції та пошук нових каналів збуту можуть стати ключем до успішної конкуренції з європейськими сирами, які дедалі активніше завойовують українського споживача.
Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/341604.html
Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM