Вартість різдвяного столу в Україні зросла на 23%: головні причини та наслідки

26 дек, 12:00

Цьогорічна підготовка до святкового різдвяного столу стане дорожчою для українців, адже середня вартість 12 традиційних страв зросла до 1188 гривень. Це на 306 гривень або 22,7% більше, ніж у грудні минулого року, свідчать дані дослідження "Індекс різдвяного столу" від Офісу ефективного управління (BRDO).

Найзначніше зростання цін зафіксовано на овочі. Зокрема, капуста подорожчала на 221%, картопля — на 151%, а буряк — на 86%. Також зросли ціни на ключові інгредієнти для приготування куті: пшениця подорожчала на 69%, родзинки — на 55%, горіхи — на 35%. Ці продукти є невід'ємною частиною традиційних українських страв на Різдво.

Разом із цим деякі продукти подешевшали. Зокрема, ціни на гречку знизилися на 42%, морква подешевшала на 35%, томатна паста — на 20%, а короп — на 16%. Проте загальне подорожчання святкового кошика переважає, створюючи додаткове фінансове навантаження на домогосподарства.

Зростання вартості овочів пояснюється низкою факторів. Серед основних причин — неврожай, посуха, дефіцит робочої сили, збільшення цін на дизельне пальне та проблеми з логістикою. Особливий вплив мали бойові дії, які уразили Херсонську та Запорізьку області — регіони, що традиційно були провідними постачальниками сільськогосподарської продукції. Руйнування Каховської ГЕС спричинило катастрофічну втрату зрошувальних систем, залишивши без води 94% полів у Херсонській, 74% у Запорізькій та 30% у Дніпропетровській областях. Загалом близько 5 мільйонів гектарів землі втратили свою придатність для аграрного використання.

"Різке зростання цін на овочі, які є основою багатьох традиційних страв, стало серйозним викликом для українських родин. Нестача ресурсів, обумовлена бойовими діями та кліматичними умовами, ускладнює доступ до якісних продуктів. Це впливає не лише на святковий стіл, а й на загальний рівень життя населення", — зазначила Ірина Грузинська, керівник сектора "Сільське господарство" у BRDO.

Попри економічні труднощі, українці зберігають традицію готувати різдвяний стіл із 12 страв. Проте цього року це вимагає ретельнішого планування бюджету та адаптації до нових економічних реалій.


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/341400.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM