Гармонізація акцизного законодавства: ключ до залучення інвестицій в Україну

21 окт, 12:00

Україна повинна адаптувати своє акцизне законодавство щодо тютюнових виробів до стандартів ЄС для створення сприятливих умов для інвестицій та конкуренції на європейському ринку. Про це заявив генеральний директор компанії Philip Morris в Україні Максим Барабаш під час конференції Європейської Бізнес Асоціації "Україна на шляху до ЄС".

За словами Барабаша, наразі головною перепоною для залучення значних інвестицій є відсутність гармонізованого акцизного законодавства, однак кроки в цьому напрямку вже здійснюються. Міністерство фінансів України усвідомлює необхідність виконання зобов'язань перед Європейським Союзом, і відповідний законопроєкт вже зареєстрований у Верховній Раді. Цей документ має на меті повну гармонізацію акцизних норм із вимогами ЄС.

Барабаш зазначив, що Україні не варто винаходити нові підходи до оподаткування, а потрібно просто імплементувати існуючі європейські практики. Зокрема, це стосується оподаткування тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕН). Важливо дотримуватися встановлених у ЄС мінімальних ставок акцизу на сигарети — 90 євро за 1000 штук — та впровадити єдину методику визначення курсу євро до гривні протягом року.

Особливо важливо, на думку гендиректора Philip Morris, запровадити диференціацію акцизних ставок між традиційними сигаретами та ТВЕН, як це робиться у країнах ЄС. Він нагадав, що Україна залишається єдиною країною в Європі, де ці ставки є однаковими, тоді як у Євросоюзі різниця між ними складає приблизно 66%.

Барабаш підкреслив, що гармонізація акцизного законодавства зробить Україну значно привабливішою для інвестицій великих міжнародних компаній. Це дозволить створити сприятливі умови для залучення нових капіталовкладень і розвитку галузі. Він також зазначив, що на глобальному рівні компанія Philip Morris працює на 180 ринках, де кожна країна конкурує за інвестиції.

У контексті майбутнього вступу України до ЄС, країна зіштовхнеться з необхідністю конкурувати з іншими державами Євросоюзу, такими як Польща та Румунія, які вже мають розвинену систему оподаткування та інвестиційної привабливості. Для успішної конкуренції Україні необхідно привести своє законодавство у відповідність до європейських стандартів.


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/340884.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM