Ціни на продовольство знову зростають: вересневі дані від ФАО

08 окт, 17:02

У вересні 2024 року світові ціни на продовольчі товари зросли найшвидшими темпами за останні 18 місяців, зафіксувавши загальне підвищення для всіх категорій товарів, зокрема значне подорожчання цукру та зернових. Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) повідомила про ці зміни, які суттєво вплинули на глобальний продовольчий ринок.

Згідно з даними ФАО, індекс продовольчих цін у вересні збільшився на 3,0% у порівнянні з серпнем, досягнувши 124,4 пунктів. Це на 2,1% вище показників того ж періоду минулого року, що свідчить про стійке зростання цін на основні продукти харчування.

Найзначніше зростання спостерігалося у сегменті цукру, де ціни підвищилися на 10,4%. Основними причинами цього стали зниження врожайності в Бразилії та рішення уряду Індії обмежити використання цукрової тростини для виробництва етанолу, що може негативно вплинути на експортні можливості.

Індекс цін на зернові також зріс на 3,0%, зокрема через подорожчання пшениці та кукурудзи, що було зумовлено несприятливими погодними умовами в Канаді та Європейському Союзі. Водночас ціни на рис зафіксували незначне зниження на 0,7%.

Щодо рослинних олій, то їхня вартість зросла на 4,6%. Особливо це стосується пальмової, соєвої та соняшникової олії, що зумовлено скороченням виробництва в Південно-Східній Азії та США. Цей фактор додатково підвищив загальний рівень цін на олійні культури на міжнародному ринку.

Також відзначено зростання індексу цін на молочну продукцію на 3,8%. В цій категорії відзначається підвищення котирувань на незбиране сухе молоко, сухе знежирене молоко, масло та сир. Ціни на м'ясо, в свою чергу, зросли на 0,4%, особливо на м'ясо птиці, що викликано високим попитом на бразильську продукцію.

Зростання цін на продовольчі товари викликає занепокоєння серед споживачів і може мати серйозні наслідки для глобального продовольчого забезпечення, особливо в умовах, коли стабільність цін є критично важливою для багатьох країн.


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/340799.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM