Болгарія вимагає зупинити імпорт яєць з України через кризу місцевих птахофабрик

25 сен, 12:05

Болгарія офіційно звернулася до Європейської комісії з вимогою зупинити імпорт українських яєць через значний тиск на місцевих виробників та загрозу банкрутства. Міністр сільського господарства та продовольства Болгарії Георгій Тахов виступив із цією заявою на засіданні Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства, яке відбулося в Брюсселі.

Як зазначив Тахов, болгарське птахівництво зазнає серйозних втрат через потік українських яєць на ринок країни. Зокрема, він акцентував на тому, що основний удар припадає на виробництво свіжих курячих яєць, що спричиняє не лише тиск на ціни, а й призводить до банкрутства низки місцевих птахофабрик.

За перші шість місяців 2024 року імпорт українських яєць до Болгарії зріс у п'ять разів, досягнувши 2618 тонн. Такий різкий стрибок суттєво вплинув на місцевий ринок, що опинився під загрозою кризи. За словами Тахова, українські яйця значно дешевші, ніж болгарські, що ставить місцевих виробників у неконкурентні умови.

Міністр також підкреслив, що вже впроваджені захисні заходи на рівні ЄС не виправдовують очікувань. Вони не допомогли стримати негативні наслідки для болгарського ринку, що змусило уряд країни вимагати більш рішучих дій з боку Європейської комісії.

Георгій Тахов наголосив на тому, що підтримка України залишається важливою для Болгарії, але це не повинно шкодити національним виробникам. Він підкреслив, що необхідно знайти баланс між міжнародною солідарністю та захистом інтересів місцевих аграріїв, аби не допустити їх банкрутства.

У зв'язку з цим Болгарія закликала ЄС зупинити імпорт яєць з України на період стабілізації внутрішнього ринку. Міністерство також передало Європейській комісії докладні дані, на основі яких має бути ухвалено відповідне рішення щодо подальших кроків.


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/340674.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM