Дефіцит продовольчої пшениці: Виробники борошна стикаються з серйозними проблемами

23 сен, 17:03

В Україні спостерігається значний дефіцит продовольчої пшениці, зокрема на переробних заводах, де запаси зерна виявилися менш ніж на місяць. Це викликає занепокоєння серед виробників борошна, які вже відчувають наслідки цього кризового стану.

Про це повідомив директор Спілки "Борошномели України" Родіон Рибчинський у інтерв’ю Latifundist.com. Він зазначив, що, відповідно до постанови Кабміну, ухваленої під час війни, переробні підприємства зобов'язані мати два місяці запасу борошна на складах. Однак на багатьох заводах ситуація значно гірша.

"Сьогодні ми спостерігаємо, що на багатьох підприємствах запаси зерна менші за місячний обсяг. Виробники змушені 'ганятися' за автомобільними партіями пшениці. Наприклад, підприємства, які переробляють приблизно сто тонн на добу, намагаються знайти обсяги в 20-30 тонн", — підкреслив Рибчинський.

Спілка "Борошномели України" також висловила незадоволення меморандумом, укладеним між зернотрейдерами та Міністерством аграрної політики, який визначає граничний обсяг експорту пшениці на рівні 16,2 мільйона тонн. Рибчинський зазначив, що вони запропонували розділити цей обсяг на продовольчу та фуражну пшеницю, але їхня пропозиція не була підтримана.

"Ми наполягали на тому, щоб 30% з цих 16,2 мільйона тонн становила продовольча пшениця, а решта 70% — фуражна. Але на загальних зборах нас не підтримали ані сільгоспвиробники, ані експортери. Було ухвалено рішення підписати додаток до меморандуму без нашої участі", — додав він.

Рибчинський наголосив, що жоден з представників Спілки "Борошномели України", "Укрхлібпрому" або "Всеукраїнської асоціації пекарів" (ВАП) не підписав цей меморандум, оскільки вважає його дискримінаційним щодо внутрішніх переробників. Ця ситуація може призвести до подальших ускладнень у забезпеченні населення продуктами харчування, що вкрай важливо в умовах воєнного часу.


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/340658.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM