Україна збільшує експорт молочних продуктів на тлі світового дефіциту

18 сен, 17:06

Незважаючи на зменшення обсягів надою, Україна продовжує нарощувати експорт молочних продуктів, зокрема вершкового масла. Це стало можливим завдяки зростанню світових цін на молочні жири і дефіциту на ринку, повідомив аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

В серпні 2024 року Україна відзначилася збільшенням експорту молочних продуктів до 10,38 тисяч тонн на загальну суму $24,92 мільйона. Це на 10% більше у натуральному вираженні порівняно з липнем поточного року і на 13% більше, ніж у серпні 2023 року.

За перші вісім місяців 2024 року було експортовано 82,96 тисяч тонн молочних продуктів на суму $199,49 мільйона. В натуральних обсягах експорт виріс на 10%, а грошова виручка зросла на 8% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Основними категоріями експорту в грошовому вираженні у серпні були: молоко та вершки (26%), вершкове масло (26%), морозиво (18%) та сири (17%). Це свідчить про те, що українська продукція користується попитом на світових ринках.

Георгій Кухалейшвілі зазначає, що збільшення обсягів експорту молочних продуктів у серпні було спричинене кількома факторами. Серед них – світовий дефіцит жирів, скорочення обсягів виробництва молока-сировини в різних регіонах, підвищення світових цін на біржові товари, а також девальвація гривні.

Попри те, що ціни на сире молоко в Україні зросли, вони все ще залишаються нижчими за європейські, що робить вітчизняні молочні продукти, зокрема вершкове масло, привабливими для міжнародних покупців. Ці фактори сприяють збільшенню українського експорту і підтверджують його конкурентоспроможність на глобальному ринку.


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/340634.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM