Зростання експорту українських агропродовольчих товарів до ЄС та Африки

24 июл, 12:01

У першому півріччі 2024 року експорт агропродовольчих товарів з України збільшився на 5%, досягнувши 12,451 мільйона доларів. Частка агропродовольчого експорту у загальному експорті країни склала 64%. Основними ринками збуту залишаються країни Європейського Союзу, Азії та Африки, які разом формують 94% від загальної вартості експорту. Про це інформує пресслужба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

Країни Європейського Союзу третій рік поспіль утримують лідерство як основні імпортери української агропродукції. У першому півріччі 2024 року вони закупили понад 50% українського продовольства на суму 6285 мільйонів доларів, що на 4% більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Це свідчить про стабільний попит на українську агропродукцію в ЄС.

Проте експорт до країн Азії зменшився на 9% у порівнянні з першим півріччям 2023 року, досягнувши 3909 мільйонів доларів. Частка Азії у загальному обсязі аграрного експорту склала понад 31%. Незважаючи на спад, цей регіон залишається важливим ринком збуту для українських виробників.

Особливе зростання показав експорт до країн Африки, який склав 1475 мільйонів доларів, що у 1,7 рази більше минулорічного показника. Частка цього регіону в загальному експорті аграрної продукції досягла 12%. Це свідчить про зростаючий попит на українське продовольство в Африці.

Серед окремих країн, найбільшим імпортером української агропродукції у першій половині 2024 року стала Іспанія, закупівлі якої склали 1518 мільйонів доларів, забезпечивши їй 12% у загальному експорті. На другому місці знаходиться Китай із закупівлями на суму 946 мільйонів доларів, що становить приблизно 8% від загального обсягу. Туреччина займає третє місце з обсягом закупівель у 926 мільйонів доларів, що перевищує 7% від загальної вартості.

Значний дохід українські експортери отримали також від постачання до Єгипту (910 мільйонів доларів), Нідерландів (831 мільйон доларів), Польщі (733 мільйони доларів), Італії (632 мільйони доларів), Румунії (582 мільйони доларів), Німеччини (471 мільйон доларів) та Індії (351 мільйон доларів). Загалом ці десять країн забезпечили Україні 63% доходів від експорту агропродовольчої продукції у першій половині 2024 року.

Основними групами продукції в аграрному експорті України залишаються зернові культури (5264 мільйони доларів), олії та жири (3079 мільйонів доларів), олійні культури (1061 мільйон доларів), залишки і відходи харчової промисловості (821 мільйон доларів) та м’ясо і субпродукти (505 мільйонів доларів). Разом ці категорії забезпечують 86% виручки від продажу українських агропродовольчих товарів на світових ринках.

Зокрема, у 2024 році спостерігається зростання експорту м’ясопродуктів, олії та залишків і відходів харчової промисловості, хоча виручка від продажу олійних культур зменшилася, а доходи від експорту зерна залишилися практично на тому ж рівні. За даними пресслужби, у 2024 році експорт та імпорт агропродовольчих товарів зростають синхронно, але повільно, і їх товарна та географічна структура залишаються стабільними. Якщо зберігатимуться поточні тенденції та сприятливі умови на внутрішньому і глобальному рівнях, Україна зможе підтримати показники зовнішньої аграрної торгівлі на рівні 2023 року.


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/340227.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM