Україна та ЄС на шляху до компромісної моделі співпраці в аграрному секторі

09 июл, 12:09

Україна активно працює над узгодженням компромісної моделі співпраці з Європейським Союзом у сфері аграрного сектору, яка має об'єднати найкращі практики та стандарти обох сторін. Про це заявив в інтерв'ю "Укрінформу" виконувач обов’язків міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Він підкреслив, що структура та організація агросектора в Україні відрізняється від європейської, що ускладнювало досягнення взаєморозуміння з європейськими партнерами щодо експорту та транзиту української агропродукції.

"У Європейському Союзі вже існує довготривала спільна аграрна політика зі сталими правилами гри, що базується переважно на дрібнотоварному фермерстві. Український агросектор, навпаки, включає великі, середні та малі виробництва з унікальною структурою", – розповів Висоцький.

Міністр наголосив на ефективності українського сільськогосподарського сектора навіть в умовах війни, що свідчить про необхідність розробки нових форм взаємодії з ЄС, замість простої адаптації до європейських стандартів.

"Коли щось дієво працює, його потрібно максимально використовувати. Тому наша мета полягає у встановленні механізмів, які б забезпечували спільне зростання та взаємне доповнення у новій компромісній моделі співпраці", – додав він.

Такий підхід, за словами міністра, сприятиме зміцненню конкурентних позицій як України, так і ЄС на світових ринках.

Висоцький закликав до активного формування спільних довгострокових планів та розподілу спеціалізації з європейськими партнерами, щоб забезпечити стійкість та ефективність аграрного виробництва.

Очікується, що переговори в аграрній галузі стануть одними з найважливіших, оскільки більше 40% стандартів і норм, які потрібно узгодити для наближення до ЄС, стосуються саме сільськогосподарського сектора.


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/340111.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM