Україна спрощує експорт соняшникового насіння до Болгарії: перехід до автоматичного ліцензування

05 фев, 17:03

Український уряд впровадив автоматичне ліцензування процедури експорту соняшникового насіння до Болгарії, подолавши попередню неавтоматизовану систему. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Заступник міністра економіки, Тарас Качка, відзначив, що тепер виробники не потребують окремих дозволів від Мінагрополітики або консультацій із Болгарією.

"Республіка Болгарія недавно згодилась лібералізувати режим ліцензування експорту соняшникового насіння... Це спростить експорт української продукції", - зазначив він.

Качка додав, що раніше уряд встановив механізм верифікації та погодження експорту агропродукції до країн ЄС, включаючи Болгарію, Румунію, Словаччину, Угорщину та Польщу, для пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику.

Представник уряду у Верховній раді Тарас Мельничук додав, що внесено відповідні зміни у додаток 4 "Перелік товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню" до постанови КМУ від 27.12.2023 N 1402 "Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2024 рік".

Важливо зазначити, що під час воєнного стану можна подавати онлайн всі необхідні документи для отримання ліцензій через спеціальні веб-сайти Мінекономіки та інші електронні сервіси.

Ринок очікував на спрощення уряду процедури отримання експортних ліцензій на соняшник з України. Ситуація в Болгарії щодо дефіциту соняшникового насіння може призвести до припинення роботи заводів.

Голова Союзу виробників рослинних олій і маслоробних продуктів в Болгарії Яні Янев заявив, що болгарські виробники олії готові вийти на страйк через недостатній обсяг сировини, спричинений призупиненням імпорту з України.

"Нам потрібен постійний потік соняшнику, тому що потужності, які ми маємо, вдвічі більші за вироблену сировину. Ми протестуємо проти політики обмеження вільної торгівлі та спрямованої проти інтересів фермерів профільним міністерством", - сказав Янев.

Він наголосив, що Україна є найбільшим європейським експортером соняшникової олії. Наразі імпорт із Румунії та Молдови відбувається, але в невеликих обсягах.


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/338877.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM