Логістика яблук в Україні: Прогнозоване подорожчання та причини змін

18 дек, 15:01

Україна стикається зі стрімким зростанням вартості логістики експорту яблук, що становить серйозний виклик для експортерів. Вартість відправки контейнера з яблуками до Констанци підскочила на €1,5 тис., до €2-2,5 тис., внаслідок нових страйків польських водіїв на кордоні та великих черг українських вантажівок. Про це повідомив Володимир Гуржій, керівник компанії USPA Fruit, спеціалізованої на експорті плодоовочевої продукції, у коментарі для AgroTimes.

"Яблуко залишається продуктом, який не швидко псується, і водії з продуктами, які не є швидкопсувними, продовжують стояти в черзі на кордоні", - пояснює Гуржій. "Останнім часом ситуація трошки змінилася, і тепер перевізники можуть ставати в чергу на кордоні раніше, ніж прибуде машина з вантажем, але це не вирішує суттєвої проблеми".

Згідно з висловленням Гуржія, хоча уряд України домовився з польською стороною про полегшення перетину кордону, нові страйки в Польщі змінили ситуацію, що призвело до подальшого підвищення логістичних витрат.

Перед новорічними святами ситуацію ускладнюють ще два "сезонні" фактори. Зменшується кількість дозволів на проїзд автотранспорту через кордон у бік ЄС, а водії намагаються відзначити святкування новорічних свят разом з сім'єю, що призводить до відмов від подорожей.

"Зараз вартість транспортування до Констанци становить до €4 тис.", - визначає Гуржій. "Такі ціни неприйнятні для експорту яблук і створюють надто великі коливання. Експортери або зменшують свою маржу, навіть зазнаючи збитки, або відмовляються від контрактів, переносячи програми на післяноворічний період, де це можливо".


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/338517.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM