Портові потужності ЄС не готові повною мірою забезпечити перевалку українського зерна — думка

05 ноя, 09:03

Портові потужності ЄС не готові повною мірою забезпечити перевалку українського зерна — думка

Європейська транспортна система, зокрема залізнична, наразі не має тих потужностей, які б дали можливість Україні відвантажувати необхідні обсяги аграрної продукції. Та й портові потужності європейських країн не готові забезпечити перевалку необхідних обсягів зерна.

Таку думку висловила керуючий партнер агрохолдингу «ОССОЙО» Марія Сітак, пише Latifundist.com.

За її словами, ситуація з транспортуванням агропродукції, зокрема до західних кордонів порівняно з березнем-травнем значно покращилася. Цьому, звісно ж, сприяло відкриття «зернового коридору‎»‎. Та й усі учасники ринку адаптувалися до ситуації.

«‎Звичайно, проблем багато і вдосконаленню немає меж, але в цілому логістична інфраструктура витримує навантаження, яке на неї зараз лягає, і катастрофічної ситуації зараз немає. Та загалом транспортна інфраструктура не дозволяє безперешкодно експортувати ті обсяги продукції, які виробляє Україна. І це стосується не лише нашої інфраструктури»‎., — відмітила керівниця. 

За даними аналітиків, приміром, румунські й польські портові потужності розраховані на перевалку 30-33 млн т зерна на рік. Україна ж потребує транспортування понад 50 млн т, а в урожайні роки — то й більше.

Нагадаємо, раніше Марія Сітак висловила думку, що після відкриття «зернового коридору» 80% експорту спрямували на порти Великої Одеси. За її словами, така модель була дуже наближено до звичного трейдингу, який був до широкомасштабного вторгнення росії.

https://latifundist.com/


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/334226.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM