Гречка може подешевшати

01 ноя, 13:38

Гречка може подешевшати

Незабаром популярна в Україні гречана крупа може подешевшати. Такий прогноз зробили в Міністерстві аграрної політики та продовольства.

– Наразі до переробних підприємств надходить гречка з нового врожаю, – говорить директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак. – Є перспективи, що ціна знизиться до 60–70 грн за кілограм.

За інформацією першого заступника міністра агрополітики Тараса Висоцького, внутрішнє споживання гречки в Україні – на рівні 100–110 тис. т. Але вже зараз її зібрали понад 120 тис. т. За прогнозами, цьогорічний врожай становитиме більше 150 тис. т. Тому наша країна повністю забезпечить потреби свого населення у даному продукті, а також зможе сформувати його резерв. Відповідно, мають знизитися й ціни.

Ціна на гречку різко зросла – практично вдвічі – з початком повномасштабної війни. В окремі місяці нинішнього року вона перевищувала 90 грн за кілограм, а в окремих торговельних мережах сягала навіть за 100 грн.

Станом на 18 жовтня 2022 року, за даними аналітичного порталу Мінфін, середня ціна гречаної крупи в найбільших супермаркетах становить 82,40 грн і коливається від 78,40 грн до 89,90 грн. Причому, продукт уже дещо подешевшав порівняно з вереснем, коли середньомісячна ціна на нього була 87,94 грн.

За прогнозами, подальше зниження цін відбуватиметься, коли у продаж почне надходити крупа, вироблена із гречки нового врожаю, орієнтовно – вже наприкінці жовтня.

У тому, що дефіциту гречки в найближчому майбутньому не буде, велика заслуга вітчизняних аграріїв. Адже вони оперативно відреагували на попит і в поточному році засіяли культурою площу, в півтора рази більшу, ніж торік.

Станом на 17 жовтня, найбільше гречки зібрали сільгоспвиробники Сумської області – 15,5 тис. т. Майже стільки ж – по 15,2 тис. т – на рахунку аграріїв Житомирської й Хмельницької областей.

https://agrostory.com/


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/334167.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM