Британія готова надати військові кораблі для супроводу суден з українським зерном – Times

25 май, 09:07

Один із варіантів розблокування морського експорту зерна з України – створення захищеного коридору від Одеси, а, можливо, й Миколаєва, до Босфору. Його гарантом можуть стати британські військово-морські сили, пише видання The Times.

Велика Британія веде переговори з союзниками про створення "коаліції охочих" для того, щоб прорвати російську блокаду українських портів. За словами міністра закордонних справ Литви Ґабріелюса Ландсберґіса, який обговорював створення такого коридору з британською колегою Ліз Трасс, до коаліції могли б увійти окремі країни НАТО й імпортери зерна, як-от Єгипет.

Операція передбачатиме розмінування гаваней і надання Україні далекобійної зброї для захисту прибережних вод. 23 травня міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що протикорабельні ракети для України погодилась надати Данія.

Коаліція повинна буде розмістити в Чорному морі кораблі й літаки, що б гарантувало безпечний прохід для суден із зерном до Босфору. За словами одного зі співрозмовників Times у дипломатичних колах, британський уряд згоден надати необхідні кораблі.

На думку Ландсбергіса, присутність військових кораблів у Чорному морі не означатиме ескалації: їхня мета буде виключно гуманітарною. Але інший західний чиновник визнав, що Росія має погодити цю операцію: "Спроба зробити це без згоди Росії підвищить ризик інциденту".

Відмова Росії розблокувати українські порти стане "оголошенням війни" глобальній продовольчій безпеці, вважає директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі.

Операція також потребуватиме згоди США, а також Туреччини, яка контролює протоки Босфор і Дарданелли.

Андрей Водяный

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/332090.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM