Як ефективно підготуватися до посівної кампанії

12 фев, 12:05

Незабаром початок весняних робіт, і кожен господар вже планує бюджет на вирощування культур в новому агросезоні. Й якщо вартість певних ресурсів коливається в межах допустимого, то частка витрат на основні добрива за останній рік суттєво зросла. Тому для оптимізації виробничих витрат і максимальної віддачі витрачених коштів науковці «Інституту здоров’я рослин» рекомендують провести комплекс досліджень, які стануть у пригоді для прийняття правильного рішення, пише  agronews.ua.

«Найперше та обов’язкове дослідження напередодні посівної кампанії – це дослідження ґрунту, – переконаний науковий співробітник Інституту Сергій Сальніков. – Основні показники, яким слід приділити увагу, – вміст елементів живлення в доступній для рослин формі, а також кислотність ґрунту. Завдяки цим дослідженням визначається потреба обраних для вирощування культур в добривах та їх форми. Додаткові показники для дослідження ґрунту доцільно обирати з огляду на культуру, що буде вирощуватися в поточному році: адже збалансоване застосування макро- та мікроелементів допоможе максимально розкрити потенціал сорту чи гібриду і отримати максимальний врожай».

Однак, відзначає фахівець, одним дослідженням ґрунту обмежуватись не варто. Адже навіть якщо ви визначили, чого не вистачає ґрунтам господарства і запланували внесення відповідних добрив, саме останні можуть стати «слабкою ланкою» у битві за врожай.

«Наступним логічним кроком є лабораторне дослідження закуплених добрив, – консультує Сергій. – Якщо ж ви тільки плануєте купувати добрива – неодмінно впевніться в їх якості перед придбанням. Необхідно перевірити загальний вміст елементів живлення в конкретних добривах і, що не менш важливо, їх доступну кількість для рослин. Завдяки отриманим результатам коригуються норми внесення, а також стає можливим більш раціональне застосування добрив в полях, залежно від рН ґрунтів».

Однак, захопившись підготовкою до посіву яких культур, не забудьте й про потреби озимини, нагадує Сергій Сальніков. Для забезпечення повноцінного збалансованого живлення озимих культур він рекомендує запланувати дослідження ґрунту на вміст NO3 та NH3 , тобто легкозасвоюваних сполук азоту.

На основі отриманих даних можна з легкістю скоригувати систему живлення господарства. Таким чином, при дотриманні рекомендацій, які надаються на основі досліджень, на кожну витрачену гривню аграрій може отримати декілька додаткових сотень прибутку.

Инф. agronews.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/331232.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM