Експорт української агропродукції до ЄС зріс на 33%

05 фев, 09:05

Експорт української агропродукції до ЄС зріс на 33%

В 2021 році експорт української агропродовольчої продукції до країн ЄС зріс на 33% в грошовому вимірі у порівнянні з минулим роком, і склав 8,3 млрд USD.

Частково таке зростання зумовлене збільшенням вартості більшості категорій товарів на світовому ринку, частково – збільшенням відвантажень.

При цьому, Україна закрила 9 квот на безмитний експорт до ЄС, а саме на такі позиції як: мед, крупи і борошно, крохмаль, оброблений крохмаль, оброблені томати, виноградний і яблучний соки, яйця, м'ясо птиці (частини), оброблена продукція із зернових.

«Якщо порівнювати з 2020 роком, то змінилася ситуація з використанням квот по поставкам в ЄС цукру та кукурудзи, а точніше з їх неповним використанням. Щодо цукру, то квота в 2021 році була використана на 87% через дефіцит на внутрішньому українському ринку даного виду продукту. В той же час, квота на кукурудзу була «закрита» лише на 5% через підвищений попит на цей вид зернових в 2021 році та наявності більш привабливих експортних каналів для українських аграріїв», - розповідає Світлана Литвин, аналітик УКАБ.

Варто відмітити, що частина квот користується підвищеним попитом і використовується дуже швидко. Зокрема це стосуються меду, річна квота на який знову закрита в перших числах січня 2022 року, як і в минулому році. Окрім меду, станом на 18 січня 2022 року повністю використана квартальна квота на м’ясо птиці (частини) та яйця курячі.

https://agropravda.com/


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/331164.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM