Понад 100 тисяч гектарів землі змінили власників за час роботи ринку

26 ноя, 12:29

Понад 100 тисяч гектарів землі змінили власників за час роботи ринку

Відбулося четверте засідання Земельного штабу, що організований при Мінагрополітики з метою вдосконалення механізмів, які функціонують на ринку землі.

На цьому засіданні обговорили врегулювання єдиної бази звітів про оціночну вартість об’єктів нерухомості, а також спрощення нотаріальних дій у процесі набуття прав на земельні ділянки. 

«Ми бачимо, що сьогодні є непоодинокі випадки, коли оціночна вартість земельних ділянок, яка розрахована спеціальним модулем, істотно перевищує ринкову вартість. Інколи таке перевищення є багатократним, тому ми предметно з Нотаріальною палатою, Міністерством юстиції та Фондом держмайна доопрацьовуємо відповідний алгоритм розрахунків оціночної діяльності», – розповів міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Він також нагадав: за нещодавнім рішенням Уряду, вперше за 30 років, в Україні функціонуватиме уніфікована методика затвердження нормативно-грошової оцінки землі. «Раніше працювало паралельно три методики. Показники оцінок сусідніх ділянок могли суттєво відрізнятися між собою. Сьогодні ми її звели в єдиний правовий документ. І, відповідно, запровадили зрозумілі прозорі правила укладання землеоціночної документації», – додав міністр.

Крім того, на Земельному штабі обговорювалися питання спрощення процедури вчинення правочинів щодо переходу права власності на невеликі земельні ділянки сільськогосподарського призначення, а також уточнення положень законодавчих актів щодо процедури набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Ці питання покликаний вирішити законопроект 6199-1, який наразі опрацьовується в комітеті з питань аграрної та земельної політики.

Роман Лещенко підкреслив, що ринок землі продовжує працювати стабільно. Від 1 липня станом на сьогодні в Україні зареєстровано понад 40 тисяч угод, пов'язаних із правом власності на понад 100 тисяч гектарів сільгоспугідь.

«Із кожною новою угодою ринок доводить, що він цивілізований та інституційно спроможний. Урядова команда продовжує удосконалювати механізми земельної реформи та усувати труднощі учасників ринку в процесі укладення земельних правочинів», – акцентував міністр.

Він також зауважив про значний прогрес із оголошення в системі електронних торгів Prozorro.Продажі.

«Орендна плата зростає, конкуренція посилюється. Цей механізм уже масштабно працює у земельній сфері по всій країні, що дає нам силу і наснагу рухати далі всі інституційні зміни, які ми впроваджуємо в рамках земреформи», – розповів Роман Лещенко.

«На сьогодні є дві законодавчі ініціативи, які потребують ухвалення, і які допоможуть врегулювати дискусійні питання щодо функціонуванню ринку землі. Це законопроєкт № 5600 із питань оподаткування, який розглядатиметься найближчим часом. А також законопроєкти № 6199-1 (стосовно вчинення нотаріальних дій в процесі набуття прав на земельні ділянки), які парламентарі мають розглянути до кінця поточної сесії. Учасники Земельного штабу беруть активну участь в обговореннях всіх ініціатив із представниками Комітету з питань аграрної та земельної політики», – зазначив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

https://agropravda.com/


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/330164.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM