В Україні суттєво зріс попит на гарбузи

26 окт, 15:06

На українських полях дозбирають пізні сорти кабаків. Ці плоди стають дедалі популярнішими по всьому світу, і цілком заслужено, бо за своїми властивостями просто створені для прихильників здорового харчування. Про це повідомляє ТСН, пише agronews.ua.

На одному з найбільших господарств на Півдні України, де під гарбузами – 350 гектарів, половину вирощують на насіння, а решта вісім сортів – їстівні.

На складах уже зберігаються білі, помаранчеві, зелені й жовті, різні не тільки за формою, а й смаком. Три роки тому до асортименту додалися батернати, які мають присмак мускатного горіха. Зараз вони домінують.

Невеликі за розміром гарбузики швидко здобули ринок. У них багато м’якоті і мало відходів, а ще вдалий розмір: зручно готувати на один раз.

 У господарстві кажуть, попит на гарбузи росте з кожним роком. Половину врожаю з’їдають в Україні, решту – імпортують.

“Об’єми кожного року ми нарощуємо, в Європі полюбляють, і з кожним роком все більше і більше”, – вказує агроном Володимир Щиров.

Вирощувати кабаки, кажуть, вигідно і відносно нескладно. Середній урожай – 35 тонн із гектара. Гуртова ціна від 5 гривень до 15 за кілограм.

У Дніпрі родина започаткувала крафтове виробництво олії з гарбуза. Кажуть, це чудовий антиоксидант. Спершу олію робили лише для себе ручним пресом, але попит зробив свою справу, тож довелося закупити професійне обладнання.

Традиційна гарбузова страва – це каша, але до сезонних меню в ресторанах додають вишукане: від супів до десертів. Столичний кухар Олександр Кириленко печений гарбуз із олією, тим’яном та сіллю кладе до салатного міксу. Підсилить смак в’ялена вишня та журавлина.

Окрім того, у ресторані пропонують приготувати з гарбуза піцу: змащують тісто 12-годинної витримки вершками, додають моцарелу, сир дорблю і запечений гарбуз. Головний секрет – випікати на дровах. Уже на готову піцу кладуть руколу і мед.

Гарбузовий сезон можна легко дотягнути аж до весни. Кабаки в сухому темному прохолодному приміщенні зберігаються довго. У київських супермаркетах – коштують від семи до п’ятдесяти гривень за кілограм.

Инф. agronews.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/329848.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM