30 сен, 13:04
В Україні у розпалі сезон винограду. Утім, фермери б’ють на сполох, адже віддають його за безцінь. Чому немає попиту на ягоду та яка її вартість? Про це повідомляє Сніданок з 1+1, пише agronews.ua.
Виноград на ринку коштує близько 70 гривень. У супермаркетах – ціни вищі – до 100 грн. На гуртових ринках у середньому кілограм “білого” винограду можна придбати за 25 грн. Якщо говорити про “чорні сорти”, то їх продають трохи дорожче – 27 грн. До слова, рік тому цей показник був удвічі вищий за нинішній.
Економіст Олег Пендзин пояснює, через що відбувся спад цін: “Рівень споживання винограду ще навіть менший, ніж яблук. Рівень споживання винограду є достатньо невеликим: його немає в споживчому кошику. Виноград дорогий серед інших фруктів”.
Ціна зменшилася ще й тому, що він достиг в усіх господарствах і тепер на ринку велика конкуренція. “Попри те, що були зроблені великі витрати на вирощування цього врожаю, а ціна, яка пропонується ринком, не перекриває їх прямої собівартості. Вони мають збитки”, – каже експерт.
Ще одна проблема – це примхи погоди, пояснює винороб із Хмельницької області Богдан Павлій. “Рік був дуже дощовий і не дуже теплий. У нас на винограднику були проблеми з хворобами. Виноград трішки захворів, але вдалося зберегти врожай і грони наповнюються”, каже він.
Слід зауважити, що якість українського винограду можна вважати дуже високою. Виноград корисний для шлунку, серця та імунної системи, для пам’яті та зору. Утім, їсти варто в міру – не більше 200 грамів на день. Справа у тому, що виноград, окрім вітамінів, має багато калорій.
Инф. agronews.ua
Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/329527.html
Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM