17 сен, 09:04
Головна кулінарна зірка осені – гарбуз. Він не тільки смакує у складі, супів, основних страв та десертів, але й додає щоденному раціону запас вітамінів та мінералів.
Поживна цінність
За даними Nutrition Data, у 100 г сирого гарбуза міститься:
калорій: 26;
вуглеводів: 6,5 г;
клітковини: 0,5 г;
цукру: 1,4 г;
жирів: 0,1 г;
білків: 1 г;
вітаміну А: 7385 МО – міжнародних одиниць (148% денної норми);
вітаміну С: 9 мг (15% денної норми);
вітаміну Е: 1,1 мг (5% денної норми);
вітаміну В1: 0,1 мг (3% денної норми);
вітаміну В2: 0,1 мг (6% денної норми);
вітаміну В3: 0,6 мг (3% денної норми);
вітаміну В6: 0,1 мг (3% денної норми);
фолієвої кислоти: 16 мкг (4% денної норми);
кальцію: 21 мг (2% денної норми);
заліза: 0,8 мг (4% денної норми);
магнію: 12 мг (3% денної норми);
фосфору: 44 мг (4% денної норми);
калію: 340 мг (10% денної норми);
міді: 0,1 мг (6% денної норми);
марганцю: 0,1 мг (6% денної норми).
Гарбуз також містить антиоксиданти, такі як альфа-каротин, бета-каротин і бета-криптоксантин.
Користь споживання
Поживна цінність гарбуза вказує на те, що це корисний компонент збалансованого раціону.
Проте більшість досліджень щодо користі гарбуза базуються на використанні екстракту гарбузової олії та олії гарбузового насіння. Серед переваг споживання цього продукту:
Високий вміст вітамінів. Гарбуз багатий бета-каротином, який в організмі перетворюється на вітамін А. Серед його головних переваг – зміцнення імунної системи та допомога у боротьби з інфекцією. Гарбуз також містить вітаміну С, який сприяє зниженню тиску, підтримує здоровий вигляд шкіри та поліпшує засвоєння заліза. Окрім цього, він містить вітаміни групи В та Е.
Поживний продукт з низькою калорійністю. Гарбуз складається приблизно на 94% з води та має низьку калорійність. Експерти ресурсу Healthline радять замінювати джерела вуглеводів (рис та картоплю) на гарбуз, який не менш поживний, але містить менше калорій. Він ідеально підійде для людей, які бажають схуднути.
Містить поживні речовини корисні для серця. Гарбуз має запас вітаміну С, калію та клітковини, які позитивно впливають на здоров'я серця. Наприклад, дослідження довело, що люди з більшим споживанням калію мають нижчий артеріальний тиск і знижений ризик розвитку інсультів. Проте необхідні дослідження, які б точно підтвердили вплив гарбуза на серцево-судинну систему.
Ризики споживання
Алергія на гарбуз – рідкісне явище. Проте окремі випадки негативної реакції на споживання гарбузу зустрічаються. Серед симптомів виокремлюють: свербіж очей, чхання, набряк повік і стискання в грудях.
Як додати у раціон
Додатковою перевагою гарбуза є його універсальність. Це смачний інгредієнт для супів, запіканок, кексів та навіть деяких гарячих напоїв.
Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/329376.html
Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM