Стало відомо, які сорти кавунів найкраще вирощувати в Україні

15 сен, 17:09

Мало хто знає як правильно вибрати найсмачніший сорт кавуна, де і коли його купити. Якщо раніше кавуни вирощувалися тільки в теплих країнах, то сьогодні селекціонерами виведена величезна кількість сортів, придатних для культивування в середній смузі. Про це повідомляє Фермерство в Україні, пише agronews.ua.

Такі ягоди нітрохи не поступаються за смаковими якостями своїм південним побратимам, але сорти повинні бути тільки з раннім терміном дозрівання.

По-справжньому ароматних і солодких сортів смугастої ягоди не так вже й багато. Розглянемо докладніше  найпопулярніші сорти, з усіма їхніми смаковими особливостями і зовнішнім виглядом, щоб зробити правильний вибір і насолодитися унікальним, незабутнім смаком.

Кавуни мають унікальний склад, багатий вітамінами і мікроелементами, з соковитою червоною або жовтою м’якоттю, з насінням і без. Вибір досить багатий, адже виведено вже більше 2000 сортів солодкої ягоди, і селекційні роботи тривають. Незважаючи на те, що кавун вважаються традиційно теплолюбивою культурою, існують види, які вирощують навіть в Сибірі. Як правило, кавун вибирають за ступенем солодощі, соковитості, стиглості, аромату і смаку. Чи не помилитися з вибором і купити найсмачнішу кавун, можна лише вивчивши особливості найкращих різновидів і сортів.

Астраханський сорт кавунів. Один з популярних і поширених, ще з радянських часів, сорт баштанних плодів. Основними його перевагами є невибагливість у вирощуванні, можливість тривалого зберігання, стійкість до далекого транспортуванні. Але це не найголовніше, адже кавун відрізняється солодким, насиченим смаком, багатий на вітаміни, відмінно втамовує спрагу, і задовольняє запити навіть досвідчених гурманів.

Дозріла ягода досягає 7-10 кг, має круглу або злегка овальну форму, зі світло-жовтими, злегка розмитими смужками на темному, зеленому тлі. Чим яскравіше контраст між такими смужками, тим більш насичений і смачніший кавун. М’якоть темно-червона, соковита, з сильним, стійким ароматом, чорними насінням і дуже товстою шкіркою. По термінах дозрівання, Астраханський відноситься до середньостиглих кавунів. Оригінальний сорт вирощується тільки в південних регіонах, з теплим кліматом, але виведено чимало гібридів даного виду, що підходять для отримання врожаю в середніх широтах. Купити справжній астраханський кавун можна тільки в сезон дозрівання, тобто в серпні-вересні, але не раніше.

Цей радянський ранньостиглий сорт ідеально підходить для вирощування не тільки в середніх широтах, а й в північних регіонах. Він невибагливий до умов вирощування, стійкий до хвороб, відрізняється високою врожайністю. Крім того, Вогник дуже солодкий, з ніжною зернистої м’якоттю, майже без насіння. Зріла ягода невеликого розміру, рідко перевищує вагу в 2 кг, що анітрохи не применшує її достоїнств.

Кавун відрізняється не тільки мініатюрними формами, а й цікавою, дуже темною (майже чорної), однотонним забарвленням шкірки. Своїм виглядом, Вогник нагадує акуратні, ідеально круглі, маленькі м’ячики, повністю дозріває всього за 80-85 діб, а купити його можна вже в середині серпня. Істотним недоліком сорту є те, що він не підходить для тривалого зберігання і транспортування.

Кавун сорту Кримсон Світ. Ще один цікавий ранній сорт, призначений спеціально для промислового вирощування та продажу. Він дуже урожайний, але досить теплолюбний, тому і культивується лише в південних областях, або в спеціальних теплицях. Сорт широко відомий і популярний завдяки своєму унікальному медовому смаку, високому вмісту цукрів, яскравого аромату і стійкого післясмаку.

Кавун повністю дозріває за 70 днів, і може виростати до 12 кг, він стійкий до хвороб, добре зберігається, транспортується. Шкірка світло-зелена, смугаста, а м’якоть насиченого малинового відтінку, з сильним запахом меду. Буває, що рясний полив при вирощуванні, робить ягоду водянистою, але трапляється це нечасто, а в продажу вона з’являється в серпні-вересні.

Цукровий малюк. Один із самих невибагливих, холодостійких, які не схильні до водянистості і хвороб, сорт кавунів. Він недарма заслужив визнання у фермерів і городників-любителів. Незважаючи на свої дуже маленькі розміри (максимум 5 кг, але частіше 1,5-2 кг), він відрізняється солодким, цукристим смаком, ніжною яскравою м’якоттю і щільною, темної шкіркою.

Сорт ранній, тому і купити його можна вже в кінці липня, а за смаком і ароматом, він перевершує більшість відомих гібридів.

Місячний сорт кавуна. Оригінальний гібрид, з м’якоттю яскраво-лимонного кольору, отриманий в результаті схрещування астраханського і дикого кавуна. Шкірка, розмір, форма і запах Місячного сорту нічим не відрізняються від астраханського. Головна відмінність полягає в кольорі і ніжності м’якоті, незабутньому смаку, в якому змішалися нотки лимону, меду і  ванілі.

У ньому дуже велика кількість цукру, майже немає насіння і пухка шкірка, що ускладнює транспортування і продаж. Зрілий плід досягає ваги всього 3 кг, а дозріває за 70-80 днів. У продажу його можна побачити вже в серпні, а зростає він не тільки на півдні, але і в помірних широтах.

Кавун сорту Холодок. Одна з найвідоміших пізніх різновидів ягоди, що відрізняється величезними габаритами (до 25 кг). Сорт виведений в Волгограді, що пояснює його стійкість до холодів і невибагливість. Ягоди витягнутої овальної форми, вагою не більше 4,5 кг, з товстою смугастої шкірою і яскравою цукристої і соковитою м’якоттю. Основними перевагами сорту вважаються тривале зберігання, можливість транспортування, унікальні смакові якості, врожайність, але купити його можна лише у вересні, через пізніх термінів дозрівання.

Кавун сорту Волжанин. Середньопізний різновид кавуна, один з найсолодших і смачних, який вирощується в південних регіонах Росії і Молдови. Шкірка у ягоди товста, світла з темними шипастими смугами, а м’якоть відрізняється зернистістю, високою цукристістю (близько 8%) і соковитістю. Кавун досягає маси 14-16 кг, а з 1 Га збирають до 30 тонн стиглої ягоди. Завдяки високим смаковим і товарним властивостям, цей сорт часто зустрічається у продажу в серпні або на початку вересня, поряд з астраханськими кавунами. На жаль, зберігатися Волжанин погано, але компенсує недолік своїм дивовижним смаком.

Окремо варто згадати найрідкісніший, смачний і шалено дорогий сорт японського кавуна Денсуке, що має чорне кірку і бордову м’якоть. Вартість кілограма такої ягоди більше 6000 доларів, що не зупиняє справжніх гурманів. Вибрати кавун на свій смак, кожен може самостійно, спробувавши і порівнявши кілька різних сортів. Вищеописані різновиди допоможуть зорієнтуватися в нелегкому виборі.

Инф. agronews.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/329352.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM