27 авг, 14:02
Фермер Іван Яланський із Херсонщини готує незвичний продукт із кавунів – так званий пекмез або кавуновий мед чи кавунове варення. Про це повідомляє newfood.media, пише agronews.ua.
Пекмез або так званий «кавуновий мед», — це густа за консистенцією солодка маса, яка отримується шляхом випарювання кавунової сировини на сонці або на водяній бані.
У промисловості для цього використовують мідні луджені котли або пекмесоварочні установки.
Від повидла такий продукт відрізняє те, що він зазвичай не містить доданого цукру, лише натуральну фруктозу.
За консистенцією пекмез сходий на мед. Містить фруктозу, органічні кислоти і вітаміни.
Іван Яланський розповідає, що почав вирощувати кавуни 30 років тому. Після закінчення інституту пішов працювати на дослідну станцію баштанництва, займався наукою.
Згодом заснував фермерське господарство у Скадовському районі, яке стало ровесником незалежної України.
«Щойно вийшов закон про селянське фермерське господарство, через місяць у нас уже було розпорядження районної ради про виділення земельної ділянки. Це був пісок — чистий, жовтий, можна сказати пляжний пісок. Альтернативи й вибору не було — на цій землі можна ростити лише кавун», — згадує виробник.
За весь час роботи фермер виростив 300 тисяч кавунів.
Перепробував понад 40 різних сортів та навіть поставив рекорд, виростивши кавун вагою 47 кілограмів та довжиною 73 см.
Яланський залюбки експериментує. На його полях окрім кавунів-гігантів були квадратні кавуни, з жовтою та навіть зеленою м’якоттю.
Розповідає, що на піщаній землі кавуни отримують гарні смакові характеристики та високу цукристість.
Инф. agronews.ua
Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/329052.html
Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM