26 авг, 18:08
Від попередника озимої пшениці значною мірою залежить і її життєздатність, і негативний вплив на неї зовнішніх чинників. Про це повідомляє The Ukrainian Farmer, пише agronews.ua.
Що триваліший час від припинення використання вологи й поживних речовин попередньою культурою та початком їх використання озимою пшеницею (за оптимальних строків її сівби), тим вища агротехнічна цінність попередників і навпаки.
Про це пише Леонід Глущенко, кандидат сільськогосподарських наук (Полтавська ДСДС ім. М. І. Вавилова) у своїй сатті в журналі The Ukrainian Farmer.
«Добрими попередниками озимої пшениці є такі, що збирають у першій половині літа (до середини липня) або хоча б не менше як за 20 днів до початку сівби озимих) і своєчасно обробляють», – зазначив Леонід Глущенко.
За його словами, небажано розміщувати озиму пшеницю після стерньових попередників (пшениці, ячменю, жита).
Так, дослідженнями на Полтавській державній сільськогосподарській дослідній станції ім. М. І. Вавилова встановлено, що за монокультури (беззмінні посіви) пшениця озима забезпечує 2,72 т/га зерна (середня врожайність за 1986–2020 рр.).
«За умов удобрення фону гноєм один раз на три роки та внесення щороку N50P50K50 можна отримати продуктивність на рівні 3,74 т/га», – зауважив науковець.
На базі ПДСГДС ім. М. І. Вавилова були проведені експерименти щодо вивчення короткоротаційних сівозмін із різними попередниками під пшеницю озиму. Найнижча продуктивність (5,17 т/га) цієї культури за насичення нею сівозміни у 33,3% була за попередника соняшник.
Після буряків цукрових цей показник був більшим на 1,2%. Після сої з концентрацією її у сівозміні 33,3 і 25% урожайність пшениці була практично на одному рівні – відповідно 5,43 та 5,49 т/га. Найвищою вона була за попередників чина і вико-овес – 5,98 та 5,94 т/га.
Инф. agronews.ua
Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/329035.html
Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM