10 авг, 11:06
Ботанік та дослідник Олексій Коваленко у своїй книжці "Фрукти проти овочів" зазначає, що кавун – це не ягода і не фрукт, а гарбузина. Адже на відміну від ягід, такі плоди мають тверду зовнішню стінку.
Однак, кавун не поступається жодній ягоді у насиченості смаку та користі для здоров'я.
Поживна цінність
За даними Nutrition Data, у 100 г кавуна міститься:
калорій: 30;
вуглеводів: 7,5 г;
клітковини: 0,4 г;
цукру: 6,2 г;
жирів: 0,2 г;
білків: 0,6 г;
вітаміну А: 569 МО – міжнародна одиниця (11% денної норми);
вітаміну С: 8,1 мг (13% денної норми);
магнію: 10 мг (2% денної норми);
калію: 112 мг (3% денної норми).
Кавун також містить багато каротиноїдів, включаючи бета-каротин і лікопен. Антиоксидант лікопен надає червоний колір кавуну.
Окрім цього, він також містить кукурбітацин Е – рослинну сполуку з антиоксидантною та протизапальною дією.
Користь споживання
Покращує гідратацію. Кавун складається на 92% з води. Споживання продуктів з високим вмістом води допомагає відчути ситість без споживання великої кількості калорій.
Сприяє здоров'ю серцево-судинної системи. Дослідження доводять, що лікопен допомагає знизити рівень холестерину та артеріального тиску. Кавун також містить цитрулін – амінокислоту, яка збільшує рівень оксиду азоту в організмі. Він сприяє розширенню судин, що також знижує артеріальний тиск.
Позитивно впливає на травлення. Кавун містить високий вміст води та невелику кількість клітковини. Ці поживні речовини сприяють зміцненню кишківника, запобігаючи закрепам і сприяючи регулярності випорожнень.
Полегшує біль у м'язах. Цитрулін зменшує біль у м’язах. В рамках дослідження спортсмени пили звичайний кавуновий сік та з додатковими домішками цитруліну. Обидва кавунові напої зменшили біль у м'язах і прискорили відновлення серцевого ритму.
Покращує стан шкіри. Вітаміни А та С важливі для здоров'я шкіри та волосся. Вітамін С бере участь у виробленні колагену – білка, який зберігає пружність шкіри та міцність волосся. Вітамін А також важливий для здорової шкіри. Він допомагає створювати та відновлювати клітини шкіри. Без достатньої кількості вітаміну А шкіра може виглядати сухою та лущиться.
Ризики споживання
Для більшості людей помірна кількість кавуна не має серйозної шкоди для здоров'я.
Проте людям з діабетом слід не зловживати кавуном. Адже він містить велику кількість цукру.
Експерти MedicalNewsToday радять споживати кавун цілим, а не у вигляді соку. Оскільки під час приготування соку відбувається розщеплення клітковини. Це полегшує засвоєння цукру та сприяє різкому стрибку глюкози.
Споживання кавуна у великих кількостях може спричинити проблеми з травленням, наприклад, діарею, здуття живота, гази. Адже він містить сорбіт – цукрову сполуку, яка сприяє появі рідкого стільця та газів.
Як додати кавун у раціон
Експерти Mayo Clinic радять обирати тверді, симетричні та важкі кавуни. Внизу повинна бути жовта пляма, як результат дозрівання на сонці. Якщо пляма бліда або біла, то, можливо, кавун недозрілий.
Гарбузину можна споживати у свіжому вигляді або додавати в салати, десерти, смузі та соки.
Альона Низовець
Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/328836.html
Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM