Оприлюднено причини високих цін на соняшникову олію

28 июл, 16:04

Ситуація, при якій українська соняшникова олія всередині країни б’є рекорди за цінами, а за кордоном коштує в рази дешевше, пояснюється узгодженими діями українських виробників. Таку думку в коментарі  висловив Олег Пендзін – виконавчий директор Економічного дискусійного клубу, пише agronews.ua.

“За рік ціна рослинної олії зросла на 75%, основне подорожчання припало на листопад минулого року. Це було пов’язано з тим, що почався новий аграрний маркетинговий рік, був зібраний урожай насіння, який виявився значно менше запланованого. Ця тенденція склалася у всьому світі – крім того, на світовий ринок вийшов Китай, який почав активно скуповувати соняшникову олію. Як наслідок, на світовому ринку ціна підскочила відразу на 55%. За цей рік ціна зросла на 25%”, – сказав він.

Пендзін каже, що суть проблеми в тому – що ціни на пісне масло падають, а в Україні ростуть і ростуть.

“Але проблема не в зростанні ціни, а в тому, що в липні ціна рослинної олії на світовому ринку впала на 9,5%, а у нас зросла на 3%. І це при тому, що Україна є найбільшим виробником соняшникової олії в світі, у нас діє світова ціна, а у західних сусідів масло українського виробництва – Чехії, Словаччини, Польщі – дешевше, ніж в Україні. І ця проблема – погана робота АМКУ. Адже якщо на світовому ринку ціна йде різко вгору, і також йде подорожчання на внутрішньому ринку, то це зрозуміло, бо експортер не буде продавати тут дешевше, ніж на зовнішньому. Але якщо на зовнішньому ринку ціна впала, та так, що вітчизняне масло коштує дешевше за кордоном, то поточне подорожчання – ні що інше, як узгоджені дії виробників, така собі “картельна змова””, – підсумував він.

Инф. agronews.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/328685.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM