22 июл, 15:09
Чому цукор здорожчав майже вдвічі. Долар за кілограм. Не інакше, як “білим золотом”, слід тепер називати цукор в Україні. Про це повідомляє ТСН, пише agronews.ua.
З минулого року вартість його підскочила мало не вдвічі й найбільше саме останніми тижнями, коли почався період консервацій.
“Ціна зросла у порівнянні з минулим роком через несприятливі погодні умови. Також через скорочення посівних площ, зростання цін на газ, електроенергію та похідні матеріали для виробництва цукру”, – пояснюють в Асоціації цукровиків.
Кондитери вбачають у цьому картельну змову і б’ють на сполох, стукаючи в усі можливі владні двері.
Олександр Балдинюк, президент Асоціації кондитерів України, наголошує, що наразі ціна на цукор білий у нашій країні удвічі вища, ніж у світі. Причину такої ситуації він вбачає у змові: три чверті “білого золота” контролюють лише 3-5 компаній, якщо вони між собою змовляються, ми отримуємо неринкову ціну.
Та цукровики наполягають: дефіциту наразі немає, а ціна у 23,3-24,3 грн – економічно обґрунтована.Споживча інфляція в Україні: що необхідно знати
За даними Держстату, споживча інфляція в Україні в травні в річному вираженні – у порівнянні з травнем 2020 року – склала 9,5%, прискорившись до 8,4% у квітні.
За січень-травень 2021 інфляція склала 6,1%.
Національний банк України очікує уповільнення інфляції вже в жовтні-грудні 2021 року.
7 липня 2021 року в Мінекономіки розповіли, що буде з цінами до кінця року.
Ціни на соняшникову олію і цукор в Україні в червні в річному вираженні – у порівнянні з червнем 2020 року – підвищилися на 80,3% і 70,1% відповідно.
Инф. agronews.ua
Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/328602.html
Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM