Нардепи пропонують обмежити купівлю юрособами понад 500 га землі

22 июл, 09:05

Раді пропонують скоротити максимальну площу земельних ділянок, дозволену до купівлі громадянам України та юрособам з 1 січня 2024 року з 10 тис. га до 500 га.

Відповідний законопроект №5771-1 про внесення змін до Земельного кодексу України щодо уточнення критеріїв придбання у власність земельних ділянок сільгосппризначення зареєстрували 19 липня у Верховній Раді народні депутати Олексій Устенко та Олександр Качура (обидва – парламентська фракція “Слуга народу”).

Що пропонується:

законопроект пропонує дозволити купівлю до 500 га землі сільгосппризначення тільки громадянам України і створеним в Україні юрособам, при цьому покупця після завершення операції планується зобов’язати обробляти не менше 80% купленої ділянки на термін не менше 5 років;
законопроект пропонує ввести заборону на будь-які зміни у складі учасників (акціонерів, членів) юридичної особи, що купила землю, на термін не менше трьох років. На думку авторів законопроекту, такі заходи нівелюють схему скупки землі великими холдингами через підставних осіб.

Нардепи в пояснювальній записці до законопроекту посилаються на досвід Польщі, де на ринку землі існують обмеження, подібні запропонованим в законопроекті №5771.

Крім того, автори законопроекту пропонують тимчасово встановити розмір показника нормативної оцінки землі, нижче якого не може бути оцінена вартість сільгоспземель при укладанні угод з нею, на рівні не нижче $1200/га. Тимчасову міру пропонується ввести на термін у шість місяців з дати набуття чинності нової методики нормативної грошової оцінки земель сільгосппризначення, яку Кабінет міністрів має розробити та затвердити у випадку ухвалення Радою цього законопроекту.

Инф. finance.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/328596.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM