14 май, 12:07
За прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, виробництво озимого ячменю у 2021 році досягне понад 3,9 млн тонн, тобто збільшиться проти показника 2020 року на 17,8 %. Це найбільший рівень зростання серед усіх сільськогосподарських культур. Про це повідомив директор ННЦ «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, пише agronews.ua.
За його словами, збільшення валового збору озимого ячменю очікується за рахунок зростання врожайності цієї культури з 33,5 ц/га до 36,6 ц/га (+9,3%), тоді як площі посіву зростуть лише на 77 тис. га (+7,7%). Прогнозується також, що це буде найбільший з 2016 року урожай ячменю.
Серед інших культур найбільше зростання врожаю очікується по озимій пшениці (+ 15,9 %), сої (+ 12,9 %), озимому житу (+ 11,7 %) та плодово-ягідних культурах (+10,8%). Серед ярих зернових і зернобобових культур найбільше зростання прогнозується по гороху (+6%) та кукурудзі на зерно (+4,4%), зазначив науковець.
Виробництво соняшнику і винограду в нинішньому році збільшиться на 8,5 %, сорго – на 8,1 %, цукрових буряків – на 2,3%. Найменший рівень зростання очікується по гречці (+ 1,5 %), однак ця культура, на відміну від більшості інших, суттєво наростила виробництво торік – на 17,8 %.
Водночас, поінформував він, зменшиться проти 2020 року виробництво вівса (‑19,5 %), проса (‑17,7%), рису (‑8,3%), ріпаку (‑4%), картоплі (‑3,9%) та ярого ячменю (‑1,4%).
Загалом за прогнозом Інституту аграрної економіки, після минулорічного спаду на 12,3 % виробництво рослинницької продукції у 2021 році збільшиться на 5,9 %, що забезпечить досягнення третього з 1991 року показника, підсумував Юрій Лупенко.
Инф. agronews.ua
Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/327679.html
Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM