В портах України кукурудза дорожча за пшеницю

02 апр, 14:07

Із середини минулого тижня в портах України зберігається нетиповий спред між цінами на продовольчу пшеницю та фуражні зернові. Про це повідомляє «АПК-Інформ», пише agronews.ua.

«За підсумками торгового дня 30 березня ціни на українську кукурудзу на базисах FOB і СРТ-порт у середньому на 3% і 6% перевищували вартість пшениці 2 класу. З урахуванням низького зовнішнього попиту, обмежувальних заходів і наближення обсягів експорту пшениці до узгодженого меморандумом граничного значення багато трейдерів призупинили її закупівлі та зосередилися на торгівлі кукурудзою. Але чи встигне Україна проторгуватися до повноцінного виходу південноамериканської зернової? Настрої поки оптимістичні. При цьому українська кукурудза залишається однією з найбільш дорогих і програє конкурентну боротьбу США та Аргентині практично в усіх напрямках, окрім ЄС», – пояснила ситуацію керівник відділу локальних ринків ІА «АПК-Інформ» Анна Танська.

Станом на 31 березня ціни попиту трейдерів на продовольчу пшеницю в основному озвучуються в межах 7300-7500 грн/т СРТ-порт, а на кукурудзу – 7750-7950 грн/т СРТ-порт і лише в деяких випадках складають 7650 грн/т СРТ-порт. Ціни попиту на кукурудзу на базисі СРТ-порт у доларовому еквіваленті на 4-5% перевищують вартість пшениці 2 класу, схожий дисбаланс зберігається і на майданчику FOB.

У той самий час експерт відзначила, що ціни на кукурудзу продовжують знижуватися через необхідність підвищення її конкурентоспроможності на тлі стриманого попиту імпортерів. Тиск також чинять різке здешевлення пшениці, просування збирання кукурудзи в Аргентині (поки з відставанням), завершення сівби в Бразилії та підвищення низкою експертів прогнозів виробництва кукурудзи і сої в США в 2021/22 МР, що дещо нівелюється активізацією китайського попиту. Свої корективи вносить волатильність котирувань нафти.

«Перспектива виробництва кукурудзи в Південній Америці поки є неясною, прогнози експертів розділилися на два табори – оптимістів і песимістів, що одночасно і тисне на ціни, і стримує їх від обвалу. Тому виникає запитання, як довго аграрії триматимуть кукурудзу врожаю-2020, або вони планують нею розраховуватися за майбутніми форвардами? Адже, незважаючи на численні дефолти поточного сезону, активність укладання форвардних угод на кукурудзу врожаю-2021 в Україні просто зашкалює на тлі дуже привабливих для аграріїв цін попиту», – підкреслила Танська.

Инф. agronews.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/327161.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM