Україна цьогоріч планує імпортувати 450 тис тонн картоплі

04 мар, 16:04

Україна планує і цьогоріч імпортувати 450 тис. тонн картоплі і нічого більше експортувати не збирається. Із самого початку йшлося про те, що в цих балансах з`явиться окрема строка “Експертна оцінка”, де мало б значитися, що Україна вирощує не більше 15 млн т картоплі. Це дозволило б іноземним інвесторам правильніше оцінювати стан внутрішнього ринку. Про це повідомила на своїй сторінці у Фейсбук Оксана Руженкова, виконавчий директор УАВК, пише agronews.ua.

Українська асоціація виробників картоплі умовляла чиновників зробити реалістичну оцінку ринку без втрачених територій Донеччини, Луганщини, Криму, зробити поправку на скорочення врожайності і площ, у тому числі в домогосподарствах.

Але прохання не було почуто. Як і прохання деталізувати “інше”, вказавши в ньому окремою строкою кількість картоплі на переробку (Україна задекларувала своє бажання розвивати переробні підприємства та продукти з доданою вартістю).

Украй неприємно виглядає прогноз балансу картоплі в оприлюдненому начебто доопрацьованому за участю ГО балансі, яку готували чиновники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в рамках міжвідомчої робочої групи зі складання баласнів попиту/потреби внутрішнього ринку.

“Для імітації демократизму до роботи були залучені в якості експертів усі бажаючі. Проте наша думка нікого не цікавила. Умовляння переглянути брехливі цифри внутрішнього виробництва в 20 млн т подіяли на аналітиків від держави абсолютно протилежно – цифру збільшили ще на 1,3 млн т. Спроби переконати, що на корм худобі не іде 6,5 млн т, не долетіли до вух бюрократів”, – пише Руженкова.

За її словами, в Україні немає такої кількості великої рогатої худоби, щоб з’їдати стільки картоплі.

Єдине, де йокнуло серце чиновників, кількість споживання картоплі на 1 людину – знизили до 130 кг/особа.

“Знайте, на тверде переконання чиновників, в Україні живе 42 млн осіб, а останній підрахунок площ під картоплею у домогосподарствах проводився 1998 року”, – резюмувала Руженкова.

Инф. agronews.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/326780.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM