Вплив погоди на врожай: експерт каже, близько 90% озимих культур у доброму стані

24 фев, 11:08

В Україні на тлі нинішніх погодних умов близько 88-90% озимих зернових культур перебувають у задовільному та доброму стані. Про це журналісту УНН повідомив генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль.

Цитата:

“Ситуація, можливо попередня, але на даний момент вона обнадійлива, тому що тільки в невеликій кількості регіонів, південних, не було достатнього сніжного покриву, але навіть в тих регіонах, зважаючи на всі ці перипетії, які були з осені та відбувалися взимку, стан озимих в задовільному та доброму стані на більшості посівних площ, а це близько 88-90%”, — розповів Коваль.

Деталі

Також експерт зауважив, що сніговий покрив по території України різний, від 10 до 40 сантиметрів.

“Як він буде у зв’язку з цим теплом сходити, з якою швидкістю, чи будуть ще заморозки та на яких територіях, ще невідомо. Наразі схоже, що в північних та східних областях морозна температура залишиться до кінця лютого. Потрібно дочекатися як ми вийдемо з перезимівлі з озимими”, — сказав експерт.

Коваль нагадав, що з осені понад 50% озимих культур висівалися з порушеннями оптимальних строків, тому що не було достатньо зволоженості.

“Крижаної притертої кірки на полях озимих культур там, де навіть не було сніжного покриву, також на сьогодні не виявлено. Я знаю, що південні області вже по мерзлоталому ґрунту підживлюють досить інтенсивно, від Приазов’я до Одеської області відбувається підживлення селітрою по мерзлоталому ґрунту”, — додав Коваль.

Доповнення

За даними Мінекономіки, українські аграрії в 2020 році намолотили 65,4 млн тонн зернових і зернобобових з площі 15,3 млн га. Такий урожай на близько 13% менше, ніж торік. Щодо результатів осінньої посівної кампанії, то українські аграрії провели сівбу озимих культур на площі 8,07 млн га.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року в Національному банку України переглянули свій прогноз урожаю зернових у бік зниження через посуху — до 67 млн тонн замість 72 млн тонн.

Анна Мурашко

Источник: УНН


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/326676.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM