В Україні розвиватимуть галузі хмелярства

18 фев, 16:08

Науковцями Інституту сільського господарства Полісся розроблено проєкт стратегії та концепцію розвитку галузі хмелярства в Україні на 2021/25 роки. Про це повідомляє прес-служба Національної академії аграрних наук України, пише  agronews.ua.

«В Україні спостерігається поступова тенденція збільшення площ хмеленасаджень з 377,6 га у 2013 році до 430 га у 2020 році, валового збору відповідно — з 493,8 т до 645 т за урожайності культури на рівні 1,31−1,63 т/га й рентабельністю галузі 42,7%», — розповів Сергій Рижук, академік НААН, директор Інституту сільського господарства Полісся.

За результатами фундаментального аналізу економічних показників ринку хмелю в Україні та світі, проведеного впродовж 2016/20 років визначено основні чинники їх впливу на розвиток вітчизняної галузі на даному етапі, вивчено кон’юнктуру вітчизняного та світового ринків хмелю, виявлено основних споживачів хмелепродукції.

“У 2019 році площа під хмеленасадженнями в світі становила 61,7 тис. га, що є найвищим показником у галузі за досліджуваний період. При цьому, світовий валовий збір хмелю перебував на рівні 129,5 тис. т. В 2020 році виробництво хмелю знизилось на 7% за урожайності хмеленасаджень в межах від 1,69 до 2,1 т/га”, — зазначає науковець.

Так, у 2017/20 роках і в Україні зафіксовано тенденцію до стабільного виробництва пива на рівні 18 млн гектолітрів, що вимагає наявності біля 100 тонн альфа-кислот, в тому числі вітчизняного виробництва на рівні 30−35 т.

“В структурі експортно-імпортних операцій торгівельне сальдо мало від’ємне значення. Україною було експортовано 161 т хмелепродукції вартістю $1,8 млн. Основними експортерами були — Чехія, Білорусь, Російська Федерація. Імпортовано 357 т хмелесировини вартістю $3,6 млн. Постачальниками продукції були — Німеччина, США та Словенія”, — додає Рижук.

Науковцями інституту представлена модель науково-виробничого регіонального кластера, створення та розвиток якого сприятиме оптимізації соціально-економічних, організаційних та технологічних процесів, що дасть можливість підвищити економічну ефективність галузі хмелярства України.

“Створення міжнародного кластера з виробництва та переробки хмелепродукції сприятиме прискоренню інтеграції українських виробників та переробників хмелепродукції, посиленню внеску хмелярської галузі України у світовий ринок хмелю; узгодженню українських стандартів на хмелесировину та підходів до ринкової оцінки якості комерційних партій вирощуваного хмелю з європейськими вимогами і, відповідно, поставить вітчизняних виробників у рівні з партнерами умови”, — впевнені експерти галузі.

Проведені науковцями Інституту сільського господарства Полісся дослідження показали, що функціонування галузі хмелярства України супроводжується низкою проблем соціально-економічного та техніко-технологічного характеру, вирішення яких потребує розроблення комплексної стратегії розвитку галузі.

“В результаті досліджень розроблено проєкт стратегії та концепцію розвитку галузі хмелярства в Україні на 2021/25 роки”, — підсумував директор Інституту сільського господарства Полісся.

Инф. agronews.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/326600.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM