Вирощування квасолі в Україні: збитки чи надприбутки

12 фев, 13:08

Високий попит в Україні та світі поряд з помірними витратами забезпечують найбільшу прибутковість квасолі на ринку, говорить Олег Білявець, директор компаній «Агрокрай» та «Biligrain» на Хмельниччині. Про це повідомляє Агрономія сьогодні, пише agronews.ua.

В українській традиційній кухні квасоля завжди посідала чільне місце, та попри це, сьогодні в середньому українець з’їдає квасолі в десятки разів менше, за середньостатистичного європейця. Відповідно і  на полях її зустрінеш не часто. Хоча квасоля – дуже прибуткова культура.

Про це йшла мова на вебінарі “70 000 грн. з гектара: забуті високомаржинальні культури”, що пройшов в мережі Фейсбук. Як підкреслив Станіслав Шум, модератор події, згідно з повідомленням Євростату, у 2019 році Україна експортувала до ЄС 15 тисяч тонн квасолі (2% від загального обсягу імпорту Європи). А споживання квасолі в нашій країні складає всього 800 грамів на людину (у 2019 році), що в десятки разів менше, ніж у багатьох інших країнах. Для прикладу, у Бразилії споживають до 100 кг квасолі на людину щороку.

«Витрати на вирощування квасолі такі ж, як на сою. А ринкова ціна тонни її бобів складає до 40 тисяч грн. і попит залишається стабільно високим. Квасолю добре споживають як в Україні, так за кордоном. Найбільш споживачі – США, Бразилія, Аргентина», – підкреслив Олег Білявець.

Для малого фермера бажано у сівозміні відводити 25-30% площ під бобові, з яких частину віддавати на квасолю, а решту на сою. Водночас великі агрокомпанії також цікавляться цією культурою. Наприклад, значні площі під квасолю відводять у Сварог Вест Груп та АТК, каже Олег Білявець.

Одним з шляхів розвитку виробництва цієї бобової культури аграрій бачить об’єднання фермерів та господарств у Спілку виробників квасолі України, що може бути створена вже нинішнього року.

Инф. agronews.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/326510.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM