Як отримати щедрий врожай кукурудзи в агросезоні –2021?

14 фев, 12:06

Чим підживити кукурудзу, щоб наприкінці сезону отримати щедрий врожай? Згідно з дослідженнями, проведеними в «Інституті здоров’я рослин», для цього замало добрив, що містять азот, фосфор і калій, – особливу увагу варто приділити й мезо- та мікроелементам, які відіграють важливу роль у процесах росту та розвитку культури.

«Кукурудза позитивно реагує на внесення сірки, магнію, марганцю, заліза та цинку, – відзначає науковий співробітник Інституту Сергій Сальніков. – Тому при проведенні агрохімічного дослідження ґрунтів, на яких вирощуватиметься кукурудза, ми рекомендуємо звернути увагу на вміст цих елементів. Так, за нестачі сірки уповільнюється ріст рослин та візуально відзначається міжжилковий хлороз. Дефіцит магнію спричиняє погіршення засвоєння азоту і проявляється у вигляді білих смужок уздовж прожилок, часом – у пурпуровому забарвленні нижнього боку старих листків. Марганець прискорює ріст і розвиток рослин за рахунок збільшення доступності та споживання рослиною фосфору та кальцію. За значного його дефіциту листки стають витягнутими, з білими прожилками, що коричневіють у центрі. Залізо бере участь у синтезі білків і хлорофілу, а також у фотосинтезі; його недостатність проявляється у міжжилкових хлорозах по довжині верхніх листків. А цинк активує велику кількість ферментативних реакцій, бере участь у продукуванні хлорофілу, впливає на репродуктивні процеси, метаболізм вуглеводів, фосфатів і протеїнів, а також є кофактором синтезу ауксинів. За його дефіциту розвиток міжвузлів гальмується, на листках, паралельно центральній жилці, проявляються блідо-жовті хлоротичні зони, і рослина має пригнічений вигляд».

Крім того, відзначає Сергій, кукурудза вимоглива до наявності бору та кальцію. Бор важливий для нормального розвитку качана та виповненості зерен. Візуально на листках нестача бору проявляється у вигляді штрихуватих плям. А нестача кальцію може призвести до значних втрат врожаю. Дефіцит цього елемента рідко можна побачити візуально, однак він може проявлятися у вигляді білих плям на молодих листках, а кінчики листків будуть висвітлені.

Однак, за даними «Інституту здоров’я рослин», сьогодні на більшості території України відзначається зниження вмісту мікроелементів у ґрунтах порівняно з попередніми роками. Паралельно, знижується й доступність багатьох із них, адже наразі спостерігається стрімке підкислення ґрунтів, що використовуються в сільському господарстві. В першу чергу, доступність знижує фосфор, калій, сірка, кальцій, магній та молібден.

Також, відзначає Сергій, на фізіологічні процеси культур впливає й кислотність ґрунту – кукурудза полюбляє рН 6,0-7,0. Тож провівши дослідження на цей комплекс показників, ви точно знатимете дозування мікроелементів, які потрібно застосувати під час вегетації культури для уникнення проявів їх нестачі та формування гарного врожаю.

Инф. proagro.com.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/326492.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM