Названо головних імпортерів міндобрив до України за минулий рік

03 фев, 13:05

Протягом минулого року Україна імпортувала мінеральних добрив майже на $841 млн, а, враховуючи закупівлі добрив тваринного або рослинного походження, загальний імпорт за цією групою склав $841,697 млн. Про це повідомили в Українському інституті аналізу та менеджменту політики, пише agronews.ua.

Так, за даними інституту структура імпорту добрив у 2020 році була наступною:

✅ складні добрива з елементами N, P, K – $610,345 млн;

✅ азотні добрива – $151,813 млн;

✅ калійні добрива – $67,392 млн;

✅ фосфорні добрива – $11,183 млн;

✅ органічні добрива – $0,963 млн.

Як зазначено у повідомленні, поставки добрив здійснювались з Німеччини, Польщі, Литви, Грузії, Марокко та ряду інших країн.

Але безперечно слід зазначити, що частка калійних добрив, закуплених у Білорусі сягає 81,2% від всього імпорту цієї продукції, складних добрив – 31,37%, а азотних – 28,7%. «Пальмою першості» Білорусь поступилася лише у поставках фосфорних добрив – головним постачальником стала Польща з часткою 67,32%.

Загалом, як підкреслили в Українському інституті аналізу та менеджменту політики, за 2020 рік Україна закупила за кордоном сільгосптехніки, насіння і агрохімії на $1,5 млрд.

«Часто хваляться, що ми аграрна наддержава, в тому числі в досягненні аграрного сектора і показниках аграрного експорту. Але щоб виробляти продукцію з низькою вартістю ми регулярно купуємо продукцію з високою вартістю: техніку, хімію – ключові технології та інструменти аграрного виробництва. І ця ситуація тільки погіршується, адже наше машинобудування практично заснуло мертвим сном. Тому хоч як це парадоксально, ми аграрно-дефіцитне держава – здатність якого виробляти сільськогосподарську продукцію в значній мірі залежить від іноземних постачальників», – наголошено у повідомленні.

Инф. agronews.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/326380.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM