Стало відомо, чи повториться у 2021 році минулорічна спека та посуха

05 янв, 13:07

Згідно з прогнозами Метеорологічного бюро Великої Британії, температура Землі у 2021 році, ймовірно, буде на 0,91-1,15°C вищою, ніж у період у 1850-1900 роках з середнім значенням у 1,03°C. Прогноз на 2021 рік трохи нижчий, ніж у попередні роки, через початок явища Ла-Нінья у тропічній частині Тихого океану. Про це повідомляє ВВС, пише agronews.ua.

Що стосується України, то 2020 рік був для країні найтеплішим за всю історію спостережень, середньорічна температура повітря виявилася вищою за звичайну більш ніж на 2,5 градуса, у деяких регіонах – майже на 3 градуси, – зазначила завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАНУ Віра Балабух, пише “Сьогодні”.

Майже у всіх місяцях, крім квітня і травня, температура повітря була вища за норму. При цьому шість місяців були найтеплішими за останні 140 років. Значення середньомісячної температури нерідко перевищували норму на 5-7 градусів і більше, а середньої за добу – на 10-15 градусів і більше.

Це призвело до того, що в минулому році вперше на всій території країни не було метеорологічної зими, коли період з середньодобовою температурою нижче 0 градусів триває понад 5 днів, не було також снігового покриву.
Осінь виявилася найтеплішою з кінця XIX століття. Літо хоча і прийшло в тому році за календарем, але затрималося до середини жовтня. Характерною особливістю 2020 року була не тільки аномально висока температура повітря, а й дефіцит опадів, що призвело до тривалої посухи, проблем з водними ресурсами і лісових пожеж.

За оцінками Всесвітньої метеорологічної організації, очікується, що 2021 рік також буде аномально теплий.
Вчені Метеорологічного бюро Великої Британії прогнозують, що у 2021 році у всьому світі буде все ж таки трохи прохолодніше. Втім,наступний рік все одно залишиться одним з шести найтепліших років.

«У результаті погодного явища Ла-Нінья температура знизиться, але вплив парникових газів залишиться значним. Дослідники говорять, що Земля, ймовірно, буде приблизно на 1°С спекотнішою, ніж в доіндустріальну епоху», — пише видання.

Відзначається, що це буде сьомий рік поспіль, близький до цієї позначки або вище.

Ла-Нінья виникає, коли сильні вітри несуть теплі поверхневі води Тихого океану з Південної Америки у напрямку Філіппін. Замість них на поверхню виходять більш холодні води з глибин океану. Очікується, що це знизить температуру поверхні моря на 1-2°C, що, ймовірно, не дасть 2021 року встановити новий температурний рекорд.

«Глобальна температура у 2021 році навряд чи стане рекордною через вплив Ла-Ніньї, але вона буде набагато теплішою, ніж в інші минулі роки Ла-Ніньї, такі як 2011 і 2000, через глобальне потепління», — сказав професор Адам Скейф, керівник відділу довгострокових прогнозів Метеорологічного бюро.

Згідно з попередньою оцінкою Всесвітньої метеорологічної організації, найтепліші шість років у глобальних записах, які ведуться з 1850 року, зараз припадають на період з 2015 року. Метеорологічне бюро очікує, що 2021 рік вийде на рівень 2018 року і вийде на шосте місце.

Инф. agronews.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/325975.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM