На Волині площі відтворених лісів скоротилися у 20 разів

15 дек, 17:09

З 2000 по 2010 рік, коли непродуктивні землі запасу сільських рад передавалися у фонд держави розпорядженням місцевих районних та обласної державної адміністрацій, силами лісівників Волині створено понад 7 тис. га нових лісів. Був період, коли за рік висаджувалося в межах 1-1,5 тис. га. Зараз об’єми таких робіт значно менші – цього року, наприклад, такий показник становить 56 га. Про це повідомляє пресслужба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, пише agronews.ua.

“Все це тому, що лісівники мають право створювати нові ліси лише на землях, що в межах держлісфонду. Прийнятних механізмів передачі ні під лісорозведення, ні самозаліснених площ – законодавством не передбачено”, – йдеться у повідомленні.

Наразі досить часто фіксуються випадки, коли фактично молоді ліси просто вирубуються – так орендарями або й власниками земельні паї готуються під посів сільськогосподарських культур.

Але яскравим та показовим є позитивний досвід минулих років – заліснені тоді площі вже стали якісними молодими лісами. Лише на Горохівщині таких загалом – понад 264 га. З них дубові насадження – 170 тис. га. Ще у 2007 р. на місці цього молодого дубового лісу були фактично покинуті колгоспні землі.

Дві таких ділянки – у Новозборишівському лісництві ДП «Горохівське ЛМГ» – 28,5 га та 40 га. Свого часу місцеві лісівники подбали, щоб ці території було передано до держлісфонду, оформили всі необхідні документи. Таким чином отримали право тут господарювати.

Створення дубового лісу на Горохівщині у 2007 році відбувалося шляхом висівання жолудя. Над цим трудилися працівники лісгоспу, допомагали випускники Борочинської, Мар’янівської та Бужанівської шкіл Горохівського р-ну, також студенти місцевого коледжу.

“Лише на Волині власними ресурсами лісівники могли б за рік висаджувати більше тисячі гектарів нових лісів. Ми готові реалізовувати такі стратегічні для держави завдання. Якщо кожного року заліснювати хоча б по кілька сотень гектарів неродючих земель, як це відбулося в тому числі на Горохівщині, з роками отримаємо тисячі гектарів молодих рукотворних лісів. Якщо ж до державного лісового фонду ще внести самозаліснені території, які за нашими орієнтовним даними, на Волині лише на землях запасу займають 2,5 тисячі гектарів, то відсоток лісистості в області із нинішніх 34,5 буквально за десяток років можна збільшити до 36”, – аналізує ситуацію начальник управління Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко.

Волинь завжди була серед лідерів за кількістю лісових площ. 702 тисячі гектарів в області займають ліси, 618,7 тис. га з них – в межах держлісфонду. Цифри не маленькі, але вони могли б бути значно більшими за умови врегулювання законодавчих земельних норм, наголошується у повідомленні.

Инф. agronews.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/325686.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM