
27 ноя, 18:10
.jpeg)
Український тепличний бізнес починає проявляти перші ознаки відновлення, після шоку, викликаного різким зростанням цін на енергоносії в 2014-2019 роках. За підсумками перших 10 місяців 2020 року Україна вперше за останні роки демонструє приріст експорту тепличних огірків і помідорів. Про це повідомляє east-fruit, пише agronews.ua.
Експорт огірка виріс на 7% до 3,1 тис. тонн, а експорт помідора – на 25% до 9,8 тис. тонн. В останні 4 роки, в цей період, експорт тепличних овочів незмінно знижувався.
В Україні поступово утворилося два сегмента найбільш успішних тепличників: перший представлений ультрасучасними і високоефективними підприємствами, з добре розвиненими маркетингом продукції як для внутрішнього ринку, так і на експорт і другий – це сегмент недорогих весняно-літніх теплиць, де мінімізоване використання енергоносіїв, однак продукція має високі якісні параметри, йдеться у повідомленні.
За оцінками EastFruit , одна гігакалорія тепла обходиться українським тепличним комбінатам, навіть якщо вони використовують вугілля, в 3,4 рази дорожче, ніж тепличним комбінатам Росії, в два рази дорожче, ніж виробникам тепличних овочів Узбекистану (де, до речі, набагато тепліший і сонячний клімат) і в 5 разів дорожче, ніж тепличникам Казахстану.
Природно, що, в таких умовах, в зимовий період українським тепличним комбінатам складно конкурувати за ціною з помідорами з Туреччини і інших країн, де клімат набагато м’якше. Однак за якістю українські виробники починати конкурувати все більш успішно, і, при цьому, ефективно працюють в більш дорогих цінових сегментах.
Нагадаємо, в Україні спростили впровадження світової системи якості продуктів.
Инф. agronews.ua
Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/325446.html
Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM