Названо, чому впала прибутковість українського високоолеїнового соняшнику

20 ноя, 12:04

Вирощування високоолеїнового соняшнику цьогоріч може не справдити сподівання українських агровиробників на очікуваний прибуток. Низька врожайність та недобір валового збору зменшують рентабельність цієї культури, але ринок “втримається на плаву”. Про це в огляді ринку високоолеїнового соняшнику повідомляє agronews.ua.

Наразі частка високоолеїнового соняшнику в структурі виробництва соняшнику в Україні становить близько 10 %, проте світові тенденції вказують на ширші перспективи розвитку цього напряму в нашій країні.

Високоолеїновий соняшник — це соняшник із вмістом в олії понад 82 % олеїнової кислоти Омега 9 (мононенасичена жирна кислота) і низьким вмістом лінолевої кислоти Омега 6 (поліненасичена жирна кислота).

Перевага цього типу соняшнику — те, що високоолеїнові гібриди виведено традиційними методами селекції, а не зміною генетичного коду, як, наприклад, у сої і ріпаку. Генетичний потенціал вмісту олеїнової кислоти в олії високоолеїнових гібридів соняшнику найвищий серед усіх олійних культур — до 95 %.

Погодний фактор у 2020 році зіграв ключову роль у формуванні низької врожайності, що, навіть при розширенні посівних площ (+ 20%), призведе до скорочення врожаю, вважає Світлана Купрєєва, аналітик олійного ринку у статті на УкрАгроКонсалт.

Недобір врожаю високоолеїнового соняшнику в Україні цьогоріч складе на 17% менше, ніж у 2019/20 МР.

Несприятливі погодні умови впливають не лише на валовий збір, але й на вміст олеїнової кислоти.

“Незважаючи на стриманий поточний прогноз врожаю високоолеінового соняшнику, 2020/21 МР (вересень-жовтень) стартує з максимального експорту високоолеінового масла. Стагнації показників експорту в другій половині сезону уникнути не вдасться, експортний потенціал ринку високоолеінового соняшникової олії оцінюється на рівні, близькому до минулого сезону”, – вважає Світлана Купрєєва.

Инф. agronews.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/325371.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM