Кількість свиноферм зменшуватиметься через дорогі корми

19 ноя, 13:03

На початку 2021 року чисельність промислових свиногосподарств буде меншою за 1,5 тис. підприємств. Такий прогноз оприлюднили в Асоціації "Свинарі України", повідомляє "ПроАгро Груп".

Представники галузевого об’єднання зазначають, що "відсів" промислових свиногосподарств посилює здороження кормів. Низка свиногосподарств, які спеціалізуються на відгодівлі товарних поросят, уже призупинили свою діяльність, а окремі виробники закритого циклу змушені скорочувати маточне поголів’я, щоб забезпечити себе обіговими коштами та зменшити потребу в них у подальшому внаслідок скорочення обсягів виробництва.

Зростання вартості комбікормів, які в структурі собівартості продукції тваринництва у середньому займають 65-70%, призвело до відповідного росту витрат на виробництво продукції галузі в четвертому кварталі 2020-го. Враховуючи, що сезонно нижчі ціни закупівлі поступаються їх рівню у відповідний період минулого року (у жовтні -3%, у першій половині листопада - -5%), показник рентабельності виробництва свинини склав -3% у жовтні, а станом на 10-те листопада - понизився до -7%.

"Не маючи достатніх обігових коштів для формування запасів кормових культур в період збору врожаю, низка свиногосподарств ухвалила рішення залишити ринок. Тож якщо протягом останніх кількох років галузь "звужувалася" на 200-300 свиногосподарств, то, вірогідно, цьогоріч кількість вибулих підприємств буде більшою. При цьому, якщо для відгодівельних ферм відновлення роботи за сприятливіших умов буде цілком реальним, повернення на ринок виробників закритого циклу та репродукторів є на порядок складнішим через більшу капіталоємність такої діяльності", - прокоментували в АСУ.

Инф. proagro.com.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/325346.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM