Україна не має потреби в імпорті картоплі з Росії й Білорусі

18 ноя, 18:03

У поточному сезоні попри великі очікування російських і білоруських експортерів картоплі в черговий раз заробити на її продажах в Україну, торішня ситуація, швидше за все, не повториться.

Про це повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на інформацію EastFruit.

За оцінками операторів українського ринку, валовий збір картоплі істотно перевищить рівень минулого сезону. Таким чином, Україна цілком зможе задовольнити потреби внутрішнього ринку у "другому хлібі", як це було завжди, за винятком сезону 2019/20, коли країна вперше в історії імпортувала істотні обсяги картоплі.

Ціни на картоплю в Україні з самого початку нового сезону-2020/21 поступово знижувалися протягом кількох місяців. Станом на початок останнього осіннього місяця поточного року ціни стабілізувалися і впевнено утримуються на доступному для переважної більшості покупців рівні. Споживач на цей час може купити картоплю як мінімум на 30% дешевше, ніж роком раніше.

Водночас в Російській Федерації через зниження виробництва картопля пропонується істотно дорожче, ніж рік тому. Фактично гуртові ціни на картоплю в Україні і Росії наразі знаходяться приблизно на одному і тому ж рівні.

Придбати гуртові партії картоплі в сусідніх країнах в минулому сезоні можна було в 2-3 рази дешевше, ніж на внутрішньому ринку України, і, навіть незважаючи на посередню якість пропонованої продукції саме через доступність цін протягом всього сезону в Україну було ввезено близько 500 тис. тонн російської й білоруської картоплі.

Що стосується другої половини нинішнього сезону, то ситуація на українському ринку картоплі істотних змін швидше за все не зазнає, і кардинальної зміни гуртових цін на дану продукцію, принаймні виходячи з сьогоднішніх реалій, очікувати не варто.

Инф. proagro.com.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/325320.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM