16 ноя, 14:04
Озима цибуля вирошується на території України більше 10 років. У зв’язку зі зміною клімату, більшість аграріїв і початківців городників садять цибулю під зиму, оцінивши всі переваги такого методу. Озима цибуля не потребує поливу до середини травня, навесні у грунті достатньо вологи. Урожай виходить щедрий – цибулини формуються більшими, ніж при весняній посадці, і здоровий – шкідниками майже не пошкоджується. Повідомляє agronews.ua.
Для озимого вирощування призначені спеціальні сорти і гібриди, які добре переносять низькі температури. Ще в недалекому минулому саме відсутність якісних зимостійких сортів і гібридів дуже збільшувало ризики при вирощуванні озимої цибулі і, відповідно, фермерських господарств, що займаються його вирощуванням було дуже мало.
Серед розмаїття сортів і гібридів цибулі-саджанки слід відзначити кілька найпопулярніших:
Радар – середньопізній сорт, який добре росте на важких ґрунтах, користується широким попитом серед багатьох дачників і фермерів. Форма округла, вага до 200 г.
Шекспір – ранній сорт з дуже м’яким і приємним смаком. Цибулина округло-овальна з довгим хвостиком, вагою 80-100 г.
Сеншуй – середньопізній сорт, добре зберігається у зимовий період. Форма товарної ріпки округла, вага 150-250 г.
Сеншу Єллоу – ультра ранній сорт, стабільної урожайності, округлої форми, вагою 80-120 г, при правильній агротехніці досягає до 200 г.
Трой F1 – ранній гібрид з гарною щільністю, завдяки чому його можна збирати механічним способом. Форма округла і плоскоокругла, вага 80-120 г.
He слід використовувати для озимого посіву сорти і гібриди, рекомендовані для весняної сівби, оскільки вони гірше переносять зимівлю, стрілкують, а дозрівання і збирання цибулі при цьому запізнюється.
Инф. agronews.ua
Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/325290.html
Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM