Виробництво соняшникової олії стає менш рентабельним

15 окт, 15:05

Виробництво рослинних олій стає все менш вигідною справою — як в Україні, так і в інших країнах. Це підтвердив свіжий звіт FAO: у вересні індекс масел звалився на 22% (до 134,9 пункту) в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року, і на 2,3% до попереднього місяця. Одна з причин — через безупинне зниження світових цін.

Про це повідомляє ubr.ua.

​Станом на 5 жовтня цінник на українське нерафіновану соняшникову олію стояв на рівні $ 670-675 / т FOB (з відвантаженням в порту).

«Вартість соняшникової олії опустилася до найнижчих значень за останні 10 років. В Україні урожай насіння соняшнику в нинішньому році прогнозується дуже високий — до 15 млн тонн і підприємства з виробництва соняшникової олії будуть під зав'язку забезпечені сировиною. Але рентабельність вирощування і переробки насіння соняшнику знизиться, і конкуренція на ринку загостриться», — сказав директор консалтингового агентства« УкрАгроКонсалт »Сергій Феофілов.

Для внутрішнього споживання України щорічно потрібно близько 500 тис. тонн олії. Все інше продається за кордон: у 2017 році на експорт вирушило 5,34 млн т соняшникової олії, а в 2018 може піти близько 7 млн ​​т.

«До кінця року обсяги виробництва соняшникової олії можуть досягти 7,7 млн т. І більше 90% продукту буде експортуватися, як і в попередні сезони», — спрогнозував UBR.ua генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук.

Зараз українська олійножирова галузь стоїть перед непростим вибором: або пригальмувати свої потужності і скоротити обсяги виробництва, або поступово перемикатися на інші види олійних культур —- диверсифікувати бізнес.

Альтернативний варіант: продовжувати знижувати закупівельну ціну на насіння, і нарощувати експорт олії за заниженими цінами — не рахується перспективним. Оскільки наші аграрії все активніше налагоджують експорт насіння соняшнику західним переробникам і ось-ось махнуть рукою на вітчизняні заводи. Одночасно рослинники будуть скорочувати посіви під соняшником.

«Якщо падіння цін на соняшникову олію продовжиться, то в 2019 році можна очікувати зниження посівних площ під соняшником і розширення під іншими олійними культурами», — сказала заступник міністра аграрної політики і продовольства України Ольга Трофімцева.

Вона вважає, що найбільш перспективним в Україні має стати вирощування льону, і виробництво з нього лляної олії. Чиновник зазначила серйозне зростання інтересу до даної культури: за її даними за 2013-2017 рр. український експорт насіння льону виріс в 5,2 разів (до 56,8 тис. тонн), а лляної олії в 3,5 рази (до 9,9 тис. тонн). При цьому експерти відзначають зростаючий попит на цей продукт: тільки потреби Євросоюзу оцінюються в 650 тис. тонн, не кажучи вже про інші регіони. Завдяки цьому рентабельність олійного льону, за словами Трофімцевой, коливається від 43% до 95%, в залежності від застосовуваних технологій і врожайності.

Другою альтернативою наших заводів може стати ріпак і ріпакова олія. За даними «Укроліяпром», потужності з переробки насіння ріпаку в Україні становлять понад 2,5 млн т/рік.

Нагадаємо, компанія Allseeds працює над реалізацією олійного хаба. Вже підписані договори з великими гравцями на цьому ринку,

Инф. agravery.com


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/312868.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM