Введення норм ЄС допоможе Україні стати конкурентною не лише на європейському ринку

28 май, 15:06

Адаптація українського законодавства до норм ЄС у фітосанітарній галузі дасть змогу Україні стати конкурентною не лише на ринку ЄС, але і у всьому світі.

На цьому наголосив Володимир Лапа голова Держпродспоживслужби, повідомляє прес-служба відомства.

Повідомляється, що 22 травня в рамках Європейського інструменту інституціональної розбудови TAIEX, відбувся семінар «Імплементація законодавства Європейського Союзу до національного законодавства щодо проведення фітосанітарного контролю вантажів з об’єктами регулювання, які ввозяться на територію України».

У семінарі взяли участь експерти національних організацій Європейського Союзу, які уповноважені здійснювати фітосанітарний контроль імпортних вантажів: Крістіна Романова (Латвія), Яцек Жандарскій (Республіка Польща) та Хуго Мас (Іспанія). Вони поділилися досвідом із українськими колегами щодо виявлення карантинних організмів в імпортних вантажах.

Голова Держпродспоживслужби подякував Європейському Союзу за допомогу в адаптації українського законодавства до норм ЄС та навчання для українських фахівців з метою отримання бази для розробки ряду змін до вітчизняного законодавства у фітосанітарній сфері.

«Процес гармонізації вітчизняної законодавчої бази до вимог Євросоюзу є нелегким процесом, але Держпродспоживслужба має високий кадровий потенціал для роботи щодо розробки проектів таких змін як у фітосанітарній галузі, так і в ветеринарії і захисту прав споживачів», — відзначив Володимир Лапа.

Директор Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби Андрій Челомбітко наголосив на важливості постійного підвищення компетенції українських фітосанітарних інспекторів та необхідності активного вивчення кращого європейського досвіду.

Метою семінару стало ознайомлення із законодавством ЄС щодо проведення фітосанітарних процедур до імпортних вантажів на державному кордоні та у митницях призначення.

Учасники розглянули питання особливостей здійснення фітосанітарного контролю імпортних вантажів з урахуванням вимог Регламентів (ЄС) 2016/2031 та 2017/625, проведення фітосанітарного контролю рослин та рослинних продуктів, поводження з вантажами, які не відповідають фітосанітарним заходам та застосування в таких випадках штрафних санкцій до суб’єктів господарювання, фітосанітарного контролю рослин та рослинних продуктів у ручній поклажі та поштових відправленнях, системи навчання державних фітосанітарних інспекторів, які здійснюють фітосанітарний контроль імпортних вантажів.

Нагадаємо, депутати повернули відшкодування ПДВ для виробників, які самостійно експортують олійні.

Инф. agravery.com


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/310553.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM